Best Dental

Un tablou furat de naziști unui evreu francez, a fost înapoiat familiei acestuia

Ziarul Atac, 3 octombrie 2018, Ora 16:25

  • print
  • |
un-tablou-furat-de-nazi-ti-unui-evreu-francez-a-fost-inapoiat-familiei-acestuia-46758-1.jpg

Tabloul "La Cueillette des pois", de Camille Pissaro, i-a fost furat lui Simon Bauer, un colecţionar evreu, în timpul ocupaţiei naziste, în 1942. Curtea de Apel a confirmat că pânza aparţine descendenţilor săi şi nu lui Bruce Toll, cel care a achiziţionat-o în 1995.

Curtea a confirmat, marţi după-amiază, restituirea lucrării "La Cueillette des Pois" către familia Bauer. Cazul i-a pus faţă în faţă pe descendenţii lui Simon Bauer, în persoana lui Jean-Jacques Bauer, nepot, şi soţii Toll, colecţionari americani.

În februarie 2017, Musée Marmottan din Paris a organizat o mare retrospectivă consacrată lui Camille Pissaro, iar printre cele 75 de capodopere s-a regăsit şi "La cueillette des pois" (1887), operă împrumutată de Bruce Toll. Omul de afaceri, care a făcut avere din imobiliare, a achiziţionat tabloul în 1995 la o licitaţie publică, la New York, pentru 800.000 de euro. El l-a împrumutat în mai multe rânduri. Însă, atunci Jean-Jacques Bauer l-a depistat.

Camille Pissarro s-a născut pe 10 iulie 1830, la Charlotte-Amalie, astăzi în Insulele Virgine Americane şi a murit pe 13 noiembrie 1903, la Paris. Pictorul francez a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:43