Best Dental

Un tablou furat de naziști unui evreu francez, a fost înapoiat familiei acestuia

Ziarul Atac, 3 octombrie 2018, Ora 16:25

  • print
  • |
un-tablou-furat-de-nazi-ti-unui-evreu-francez-a-fost-inapoiat-familiei-acestuia-46758-1.jpg

Tabloul "La Cueillette des pois", de Camille Pissaro, i-a fost furat lui Simon Bauer, un colecţionar evreu, în timpul ocupaţiei naziste, în 1942. Curtea de Apel a confirmat că pânza aparţine descendenţilor săi şi nu lui Bruce Toll, cel care a achiziţionat-o în 1995.

Curtea a confirmat, marţi după-amiază, restituirea lucrării "La Cueillette des Pois" către familia Bauer. Cazul i-a pus faţă în faţă pe descendenţii lui Simon Bauer, în persoana lui Jean-Jacques Bauer, nepot, şi soţii Toll, colecţionari americani.

În februarie 2017, Musée Marmottan din Paris a organizat o mare retrospectivă consacrată lui Camille Pissaro, iar printre cele 75 de capodopere s-a regăsit şi "La cueillette des pois" (1887), operă împrumutată de Bruce Toll. Omul de afaceri, care a făcut avere din imobiliare, a achiziţionat tabloul în 1995 la o licitaţie publică, la New York, pentru 800.000 de euro. El l-a împrumutat în mai multe rânduri. Însă, atunci Jean-Jacques Bauer l-a depistat.

Camille Pissarro s-a născut pe 10 iulie 1830, la Charlotte-Amalie, astăzi în Insulele Virgine Americane şi a murit pe 13 noiembrie 1903, la Paris. Pictorul francez a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.

 

EDITORIAL

	„Atac la persoană” atacă din nou

„Atac la persoană” atacă din nou

„Atac la persoană” atacă din nou Vineri seara am decis să respectăm şi să reluăm o tradiţie care, din păcate, a dispărut din presa română. O tradiţie frumoasă, care înflorea în anii de după Revoluţie şi care, acum, s-a pierdut. Aceea de a marca apariţia, în cazul nostru reapariţia unui ziar, cu o recepţ ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou