Andrei are nevoie de o endoproteză! Adolescentului cu cancer osos trebuie să i se înlocuiască rotula

Ziarul Atac, 9 septembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
andrei-are-nevoie-de-o-endoproteza-adolescentului-cu-cancer-osos-trebuie-sa-i-se-inlocuiasca-rotula-34022-1.jpg

Pentru Andrei Chirieac (17 ani), viaţa s-a transformat dramatic în câteva luni. Din băiatul zvelt, sportiv, ce juca fotbal şi visa să devină chef-bucătar, a devenit pacientul cu tumoră malignă la genunchiul stâng. Acum, are nevoie urgentă de o operaţie de înlocuire a rotulei şi a unei porţiuni de femur, intervenţie ce necesită implantarea unei endoproteze speciale care să preia rolul oaselor afectate. Dar proteza are un cost, aproximativ 20.000 €. Banii aceştia stau între Andrei şi continuarea visului său de viaţă.

Până la Paştele din acest an, Andrei Chirieac era un adolescent normal, din Bacău, îndrăgostit de sport, elev la un liceu cu profil gastronomic, care se bucura atunci când Steaua câştiga vreun meci ori când colegii dădeau din cap aprobator, gustând sosul special pentru spaghete pe care Andrei îl făcea după secretele "furate" de la mama lui.

Schimbarea s-a insinuat hoţeşte, mai întâi sub forma unor înţepături şi dureri la nivelul genunchiului stâng. Iniţial, s-a crezut că e o simplă entorsă a ligamentelor, deşi Andrei nu-şi putea da seama unde anume i s-ar fi putut întâmpla aşa ceva.

Dar un medic l-a sfătuit să facă analize mai amănunţite, iar RMN-ul a adus verdictul ca o retezare de aripi: tumoră malignă a genunchiului stâng sau, în limbajul medical, osteosarcom. Totul s-a schimbat din clipa aceea.

Locul şcolii, al colegilor, al prietenilor, al fotbalului, al reţetelor de mâncare, al visurilor legate de toate acestea a fost luat de spitale, medici, chimioterapie, analize, prognostice, temeri şi, încă, destulă speranţă.

Operaţia, la finalul acestei luni

La sfârşitul lunii septembrie ar trebui să fie operat, adică să i se schimbe, practic, rotula şi o bucată din femur, zonele afectate de tumoră, cu o endoproteză specială făcută din titan.

Cu cât intervenţia e făcută mai rapid, cu atât îi cresc şansele de însănătoşire şi de păstrare intactă a piciorului. Dar obiectele astea speciale, atât de folositoare medicinii de azi, au costul lor. Ca aproape orice pe lume, aşa cum arată ea acum.

Adică, aproape 20.000 de euro, cu posibile variaţii de 2.000 - 3.000 de euro, în funcţie de numărul de piese folosite la montarea protezei. Un cost la care Andrei şi părinţii lui nu pot decât să privească în tăcere, ca la o stranie Fata Morgana.

Cei care îl cunosc pe Andrei - de la prieteni la colegi - fac şi ei tot ce pot ca să-l ajute în procurarea protezei necesare. N-ar fi minunat ca tocmai noi, ceilalţi, care nu-l cunoaştem, de fapt, pe Andrei, să îi întindem o mână de ajutor?

"Mâna" cea mai umană ce se poate întinde către un necunoscut, dar un semen de-al nostru, aflat în suferinţă şi nevoie.  Şi, cândva, când va ajunge un mare şi faimos bucătar, Andrei să pună în mâncărurile sale ingredientul cel mai de preţ al oricărei arte, fie ea şi gastronomică: recunoştinţa şi dragostea pentru oameni.

Donează 2 euro (nu se percepe TVA) prin SMS la numărul 8828, numai în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote sau donează în conturile Fundaţiei Ringier: RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON, RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO deschise la Raiffeisen Bank

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou