Apel al salariaţilor Direcţiei Petrochimice Bradu - OLTCHIM S.A.

Ziarul Atac, 25 martie 2013, Ora 00:03

  • print
  • |
apel-al-salariatilor-directiei-petrochimice-bradu-oltchim-s-a-29970-1.jpg

Domnilor reprezentanţi ai presei,

Lansăm în atenţia dumneavoastră următorul apel, având în vedere situaţia incertă în care se află în continuare Petrochimia Oltchim fosta Arpechim Piteşti şi de asemenea pentru a trage un ultim semnal de alarmă legat de soarta acestor capacităţi de producţie şi salariaţii aferenţi înainte de o posibilă lichidare care este iminentă având în vedere lipsa de asigurare a finanţării necesare repornirii şi abordarea haotică fără identificarea unei soluţii viabile de către administratorii numiţi de Guvernul României.

Până în data de 19.03.13 noi, salariaţii Direcţiei Petrochimice Bradu aparţinând S.C. OLTCHIM S.A. (fosta petrochimie Arpechim) am trăit cu speranţa şi convingerea că se vor face toate demersurile necesare de de către conducerea societăţii şi mai ales de către administratorii numiţi la conducerea S.C. OLTCHIM S.A. respectiv domnul Gheorghe Piperea şi domnul Nicolae Bălan vor face absolut toate demersurile în vederea asigurării premiselor repornirii capacităţilor de producţie de la Petrochimia Piteşti (de altfel ultima Petrochimie/Piroliză din România care mai poate funcţiona în condiţii de siguranţă).

În data de 19.03.12, ca urmare a dezamăgirilor legate de modul de abordare al strategiei de restructurare propusă de cei doi administatori numiţi de Guvernul României, respectiv domnii Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan şi în contextul neachitării salariilor restante despre care oficialii Ministerului Economiei afirmau că sunt plătite la zi am hotărât să protestăm public la sediul Oltchim Râmnicu Vâlcea pentru a semnala de fapt că soluţiile propuse de cei doi domni administratori în raportul privind cauzele insolvenţei Oltchim, raport prezentat săptămâna trecută opiniei publice din România nu au în vedere şi soluţii reale de salvare a Petrochimiei piteştene ci numai simple promisiuni nesustenabile financiar în prezent.

Când am lansat interpelări legat de şansele de repornire reală a Oltchim şi implicit a capacităţilor petrochimiei piteştene, tot timpul ne-au fost date speranţe ba, mai mult, domnul Ministru Vosganian indica în cadrul conferinţelor de presă din ultimele luni că a avut contacte reale cu investitori potenţial interesaţi de Oltchim şi Petrochimie.

Din păcate, în cadrul raportului întocmit de către companiile ROMINSOLV SRL şi BDO Business Restructuring SRL privind cauzele care au determinat insolvența Oltchim se menţionează numai lucruri negative despre Petrochimia piteşteană şi angajaţii de aici fiind prezentaţi ca o piatră de moară care ar fi determinat de fapt insolvența Oltchim.

Am fost şi suntem extrem de deranjaţi de o astfel de abordare a conceptului de revitalizare a Petrochimiei româneşti, parte integrantă a Oltchim.

Nu noi, angajaţii, am decis strategia de achiziţie a Petrochimiei piteştene în anul 2010 de către Oltchim de la OMV, ci a fost o strategie guvernamentală însoţită de aprobările de rigoare.

Nu este vina noastră că am fost preluaţi şi ne-am implicat pentru revizuirea echipamentelor în vederea readucerii lor în stare de funcţionalitate în condiţii de siguranţă. Am participat cu toţii la revizia tuturor echipamentelor preluate de la OMV într-o stare tehnică deplorabilă şi cu aportul fiecăruia din noi s-a reuşit reabilitarea tehnică a Petrochimiei şi pregătirea de repornire. Munca noastră din revizia generală din perioada 2010-2011 este definită în raportul administratorilor ca fiind investiţie ineficientă, iar în ultimele zile domnul Piperea declară în presă ca marea retehnologizare de la Petrochimie a reprezentat o spoială.
Nimeni nu ştie mai bine ca noi cum care era starea echipamentelor la preluarea Petrochimiei de la OMV şi cum sunt acum. Putem demonstra celor interesaţi cu poze şi cu mărturiile noastre.

Mai mult decât atât, domnul Piperea folosea recent, într-un interviu acordat presei argeşene, apelativul de "dar otrăvit" pentru Petrochimia preluată de Oltchim de la OMV Petrom în anul 2010.

Suntem total surprinşi de o astfel de abordare şi poziţie publică a administratorilor Oltchim precum şi legat de tratamentul la adresa petrochimiştilor argeşeni cărora prin planul de restructurare propus practic de administratorii Oltchim nu li se mai oferă mari certitudini legat de siguranţa locurilor de muncă şi repornire certă.

În acest sens, intrând de curând în posesia memorandumului emis de Guvernul României în vara anului 2012 şi citindu-l cu atenţie ţinem să reamintim Guvernului USL format din membrii ai partidelor votate de noi cu încredere în luna decembrie 2012 că respectivul conţinut al memorandumului contravine cu poziţia adoptată de către administratorii Oltchim în raportul recent emis legat de cauzele insolvenței Oltchim.

Aceste documente/rapoarte ale administratorilor contrazic flagrant poziţia oficială pe care au expus-o în vara anului 2012 guvernanţii prin emiterea de documente oficiale privind strategiile de salvare/privatizare a Oltchim (vezi memorandumul anexat).

Astfel, în memorandumul (document oficial emis de Guvernul României) datat 7.08.12 document aprobat de Primul ministru în funcţie se prevedeau şi următoarele aspecte legat de Petrochimia piteşteană şi câteva din cauzele principale care au generat pierderi majore în funcţionarea Oltchim cauze pe care nu le mai regăsim în raportul administratorilor publicat în dată de 13.03.13:

- imposibilitatea asigurării cu materii prime pentru funcţionarea la capacitate a instalațiilor Oltchim Râmnicu Vâlcea ca urmare a nefuncţionării Petrochimiei de la Arpechim oprită de OMV în anul 2008;

-funcționarea la un grad de utilizare a capacităţilor de producţie net inferior care generează pierderi.
Acelaşi memorandum prezintă funcţionarea integrată Rafinărie Petrochimie Oltchim ca fiind soluţia viabilă şi vitală pentru funcţionarea eficientă a societăţii comerciale Oltchim pe viitor.
De ce nu s-au luat măsuri şi nu s-au aplicat măsurile prevăzute în sarcina Guvernului României şi a Ministerului Economiei în memorandum???? Cine răspunde pentru ratarea privatizării Oltchim şi neasigurarea repornirii la capacitate cu consecinţe grave privind acumularea de pierderi în ultimele luni de zile (de la ratarea privatizării până în prezent) ????

Acestea fiind spuse, noi, salariaţii Petrochimiei piteştene aparţinând Oltchim nu mai avem nici un comentariu cu privire la modul de abordare al viitorului nostru şi al Petrochimiei piteştene de către cei doi administratori de la Oltchim, domnii Bălan şi Piperea, întrucât se pare că soarta ne este pecetluită.

Cu privire la protestele noastre de la Râmnicu Vâlcea din 19.03.13 de la sediul Oltchim Râmnicu Vâlcea vă menţionăm că acestea nu s-au soldat decât cu o dezamăgire totală în relaţia cu patronatul şi colegii de la Râmnicu Vâlcea care nu s-au implicat activ în acest protest aşa cum ar fi trebuit, interesul fiind comun de salvare a combinatului Oltchim.

Răspunsul la toate întrebările noastre legat de plata salariilor restante şi posibilitatea de finanţare a repornirii Petrochimiei a fost, în sinteză: "Nu există bani ! Se vor adopta măsuri de disponibilizare de personal, curând, pentru capacităţile unde nu există perspective certe de repornire."

Oare, unde sunt promisiunile USL din toamna anului trecut, înainte de alegeri, când zilnic eram asiguraţi de Guvern că bat la poarta Oltchim zeci de investitori şi combinatul va dudui la minim 60% capacitate?!

Spectrul este sumbru în prezent peste platforma de la Arpechim atât pentru noi, salariaţii Direcţiei Petrochimice aparţinând Oltchim, cât şi pentru colegii din rafinărie.

Contăm pe sprijinul reprezentanţilor dumneavoastră din presa centrală în mediatizarea stării de fapt şi a celor indicate în prezentul apel.

Salariaţii Direcţiei Petrochimice Bradu - SC Oltchim SA"

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou