Călin Graur, un băieţel care se luptă cu CANCERUL

Ziarul Atac, 5 august 2012, Ora 23:17

  • print
  • |
calin-graur-un-baietel-care-se-lupta-cu-cancerul-27255-1.jpg

La vîrsta de 4 ani, boala a început să îl doboare. În februarie 2010, Călin a început să se simtă din ce în ce mai rău. Vărsa de multe ori la masă, acuza dureri de cap şi de picioare. Făcea pe el şi acasă şi la grădiniţă şi începuse să meargă extrem de dezechilibrat şi să urce cu greutate scările. Totul până în ziua când nu a mai putut să se ridice de pe covor. Vroia să facă pipi şi nu se putea ridica să meargă la baie şi făcea pe el.

În urma unui RMN cerebral am aflat că avea hidrocefalie şi nişte mici formaţiuni cerebrale care păreau a fi metastaze pornite din altă parte a corpului.

În iulie 2009 am ajuns de urgenţă la spitalul Bagdasar Arseni unde a fost internat aproape în comă, vărsa şi nu ne puteam înţelege cu el. Rezultatul RMN de a doua zi ne-a omorât aproape. Tumora medulară T6-T8, hidrocefalie tetraventiculara şi diseminări cerebrale leptomeningeale. Deja se instalase şi parapareza. Eram terminaţi. Dacă nu am fi avut prieteni, rude, cunoştinţe, chiar şi oameni necunoscuţi până atunci, personal medical care să ne susţină nu cred că am fi rezistat.

Rezultatul biopsiei nu a fost concludent. Numai suspiciuni de diagnostic, una din ele fiind de Astrocitom Pilocitic. Am stat aproape o lună în acea secţie de neurochirurgie, cu condiţii improprii pentru un copil. Când am avut voie să îl mobilizăm, îl plimbam în scaun cu rotile prin curtea spitalului, pentru că nu putea sta în picioare. Am trimis proba de biopsie şi la Viena, dar acelaşi răspuns: prea puţin ţesut şi nu se poate preciza un diagnostic precis.

Am decis să facem chimioterapie la Institul Oncologic Bucureşti, în clinica de copii, unde am colaborat cu Conf. Monica Dragomir. După prima cură de chimioterapie am ţinut cu tot dinadinsul să îi facem un RMN de control, deşi toată lumea spunea că e prea devreme. Şi am făcut bine. Tumora medulară se redusese cu aprox. 30%. A fost nevoie să îl mai operăm încă odată la Sp.Bagdasar, pentru a i se pune un sunt ventriculoperitoneal, deoarece avea deja hipertensiune intracraniană şi asta era singura soluţie.

Am făcut 2 cure de chimioterapie în România, dar între timp am luat legătura cu medici şi profesori din Germania, SUA, Turcia, Austria. Singurul răspuns care ne-a mobilizat a fost cel al Dr. Ioana Knoeller, din Ravensburg, Germania, medic neurochirurg român, pe care o consider îngerul salvator al lui Călin, pe care o recomand din toată inima tuturor celor care au nevoie de un neurochirurg.

În câteva zile am avut şansa să strângem aproximativ 20000 euro aşa că puteam pleca în Germania şi aşa am şi făcut. Când am ajuns acolo am ştiut instinctiv că sunt pe mâini bune. Am scăpat de frică de a nu i se întâmplă ceva rău lui Calin, dintr-o eroare medicală. Acolo nu există aşa ceva. Am făcut din nou RMN şi surpriză a fost că tumora medulară dispăruse aproape complet, iar diseminările cerebrale nu mai erau.

Am stat o lună la Ravensburg, timp în care Calin a suferit intervenţia pentru sunt, a făcut kinetoterapie şi am aşteptat rezultatul unor analize complicate făcute, din probe de LCR (lichid cefalorahidian), la Bonn, unde se află Centrul de Referinţă Tumorală din Germania. Au fost trimise probe de 2 ori, i-ar rezultatul a fost tot o suspiciune de diagnostic: Histiocitoza X, o boală rară, care afectează 4 băieţi dintr-un milion.

L-a două luni după ce ne-am întors, Călin a început să prezinte crize convulsive, pe care le-a repetat şi în ianuarie, aşa că pe 10 ianuarie 2011 am plecat iar în Germania, de data asta cu un copil care nu putea să vorbească din cauza diazepamului primit pentru stoparea crizelor. Se pare că are şi o problemă de eliminarea a unor medicamente din organism, pentru că nu a vorbit mai bine de 2 săptămâni.

În Germania am repetat RMN şi răspunsul a fost unul crunt: formaţiunile cerebrale au reapărut. A fost nevoie şi de schimbarea şuntului care se înfundase şi cu această ocazie Dr. Knoeller i-a făcut şi o biopsie cerebrală, pe care a trimis-o din nou la Bonn.

Răspunsul de la Bonn a fost: Tumora glioneuronala leptomeningeala difuză. E un tip nou de tumora cerebral, încă neclasificată de OMS. Se mai cunosc doar 4 cazuri descoperite în Italia .Acum Calin face chimioterapie din nou, cu Temodal, pastille, şi după controlul efectuat la sfârşitul lunii aprilie 2011, tot în Germania, aspectul cerebral s-a îmbunătăţit. Zilnic i-a tratament şi pentru crizele convulsive şi de două ori pe lună facem analize de sânge.

A reluat grădiniţă şi zilnic încercam să îi îmbunătăţim mersul, alergarea, urcatul şi coborâtul scărilor şi să îl ajutăm să îşi controleze tremorul pe care îl mai are încă, chiar dacă mult mai puţin că înainte.

În curând va trebui să se întoarcă în Germania, pentru radioterapie. Costul variază între 40.000 - 60.000 de euro. Deocamdată, protocolul chimio recomandat de medicii germani se face şi în România, însă, dat fiind faptul că tumora nu a reacţionat conform aşteptărilor, există probabilitatea să fie schimbat cu o altă schema de tratament care, foarte posibil, nu se face în România.

Cu respect, fam. Graur

Pentru donaţii:
BCR, Suc. Iaşi:
Cont LEI: RO81RNCB0175124567850001
Cont EURO: RO54RNCB0175124567850002

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:18
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou