ORA DE VARĂ 2015. Când trecem la ora de vară și cum ne afectează acest lucru

Mălina Andrei, 27 martie 2015, Ora 14:12

  • print
  • |
ora-de-vara-cand-trecem-la-ora-de-vara-46133-1.jpg

România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3.00 va deveni ora 4.00, astfel că diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Duminică, 29 martie, va avea 23 de ore și va fi cea mai scurtă zi din an.

Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

În Uniunea Europeană ceasurile se dau înainte sau înapoi în acelaşi moment în toate ţările.

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încât societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să se economisească curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.

De când se schimbă ora pe Glob

În 1930 a fost pusă în practica pentru prima dată schimbare orei de către Germania şi Austro-Ungaria, fiind apoi adoptată de tot mai multe state ale lumii. În prezent, aproape toate ţările europene au adoptat ora de vară, ca şi SUA, Canada, câteva ţări din America de Sud, din Africa şi chiar câteva provincii din Australia, precum şi Noua Zeelandă.

CFR Călători informează că trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Astfel, 69 de trenuri, din care șase trenuri internaţionale, 26 InterRegio și 37 Regio aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor ajunge la destinație la ora modificată, de vară.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi, teoretic, cu o oră mai puțin, dar vom câștiga o oră de lumină naturală. Ar putea înseamna facturi mai mici la energie electrică și timp mai mult pentru mișcare în aer liber.

Cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare în momentul „schimbării ceasurilor". Totuși, se pare că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă.

„Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină influențează dispozițiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calității și cantității somnului, să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi", spune psihologul Cristina Fulop.

Într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Sportul, de asemenea, joacă un rol important. „Cu cât avem un stil de viaţa mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin", spune Cristina Fulop.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou