Secretul unei relaţii fericite

Mirela Ene, 18 noiembrie 2014, Ora 10:25

  • print
  • |
secretul-unei-relatii-fericite-44408-1.jpg

Potrivit psihologului Ty Tashiro, autorul cărţii "The Science of Happily Ever After," doar unul din zece cupluri căsătorite are parte de o căsnicie cu adevărat fericită.

Fenomenul divorţurilor s-a accentuat după anii 1970, iar cercetătorii au vrut să afle dacă problemele care duc la separare au ceva comun, sau sunt specifice fiecărui cuplu în parte.

Timp de 40 de ani, psihologul John Gottman, de la The Gottman Institute, a studiat mii de cupluri, ca să observe ce anume face o relaţie fericită, de durată.

Gottman şi colegul său, Robert Levenson, de la Universitatea din Washington, au observat în laborator mai multe cupluri de tineri proaspăt căsătoriţi.

Fiecare voluntar a fost legat cu electrozi, care măsurau tensiunea arterială şi pulsul atunci când vorbea despre partenerul său şi despre relaţie. Ulterior, ei au fost chestionaţi din nou după 6 ani.

Cercetătorii au stabilit 2 tipuri de grupuri: "experţii" şi "dezastruoşii". Cei din urmă păreau calmi în timpul testării, dar aparatele indicau un stres foarte mare.

Studiul a arătat că relaţia avea mai multe şanse să se destrame în cazul persoanelor care erau foarte active din punct de vedere psihologic în timpul experimentului.

Acestea sunt mereu gata de atac, sunt mai agresive verbal cu partenerii lor, chiar şi când discută despre subiecte banale.

"Experţii" erau însă mai calmi, mai afectuoşi cu partenerii, exista o relaţie de încredere şi intimitate între ei.

Cercetătorii au mai observat că în cazul cuplurilor care trăiesc în armonie, partenerii sunt mult mai interesaţi de pasiunile celuilalt şi chiar renunţă la propriile plăceri pentru a le satisface pe ale persoanei iubite.

De exemplu, dacă un bărbat iubeşte pescuitul, soţia va alege să meargă împreună cu el, chiar dacă ea ar fi preferat să stea acasă şi să facă altceva.

În cuplurile care au rămas împreună mai mult de 6 ani, procentul de interes pentru pasiunile partenerului erau de 87%, în timp ce la cuplurile care s-au despărţit era de numai 33%.

Datorită acestui studiu, Gottman spune că poate estima cu o acurateţe de peste 90% care cuplu va rezista şi care nu. Prin simpla observare, el îşi dă seama dacă în acel cuplu este o atmosferă de generozitate şi blândeţe sau de ostilitare.

Sfatul cercetătorilor pentru o relaţie de durată este să nu neglijăm niciodată nevoile, necazurile sau dorinţele partenerului, oricât de stresaţi sau obosiţi suntem. Dezinteresul este începutul înstrăinării şi duce la răcirea relaţiei, avertizează ei.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou