SEPTEMBRIE 2014, cea mai caldă lună de toamnă din istorie

Mălina Andrei, 21 octombrie 2014, Ora 15:08

  • print
  • |
septembrie-2014-cea-mai-calda-luna-de-toamna-din-istorie-44012-1.jpg

Septembrie 2014 a înregistrat la suprafaţa scoarţei terestre şi a oceanelor o temperatură medie de 15,72 de grade Celsius şi reprezintă cea mai caldă lună septembrie de pe Pământ din 1880 şi până în prezent, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă, citaţi de AFP.

Ca şi august 2014, anul acesta a fost a 38-a lună consecutivă de septembrie în care temperatura globală terestră s-a situat peste media din secolul al XX-lea, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) în raportul ei anual.
1976 a fost cel mai recent an în care temperatura medie din lume în luna septembrie a fost mai mică decât media secolului trecut.

Luna trecută, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi oceanelor a fost de 15,72 grade Celsius, cu 0,72 de grade peste media secolului al XX-lea (15 grade Celsius). Alături de septembrie 2013, ea figurează în topul 6 al celor mai calde luni septembrie înregistrate vreodată.

Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decât media, cu excepţia centrului Rusiei şi a anumitor părţi orientale şi din nordul Canadei.

"Recordurile de căldură au fost înregistrate în special în nordul Africii occidentale, în regiunile de litoral din sud-estul Americii latine, în sud-vestul Australiei, în regiuni din Orientul Mijlociu şi în câteva zone din Asia de sud-est", precizează acelaşi raport.

La suprafaţa oceanelor, temperatura din septembrie 2014 a fost, pe plan global, cu 0,66 grade peste media secolului al XX-lea, care este de 16,2 grade.

"Acest fapt marchează, de asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată din 1880 la suprafaţa oceanelor", precizează NOAA, afirmând că această creştere a temperaturilor a fost observată la nivelul tuturor oceanelor, în special în nord-estul şi partea ecuatorială a Oceanului Pacific.

În 2014, mai, iunie, august şi septembrie au fost lunile cele mai calde înregistrate vreodată, de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880.

Cu excepţia lui februarie, toate celelalte luni au intrat în topul 4 al celor mai calde luni înregistrate vreodată pentru fiecare dintre ele, precizează NOAA.

Dacă 2014 îşi menţine temperaturile lunare peste media secolului al XX-lea până la sfârşitul lunii decembrie, atunci el va deveni cel mai cald an calendaristic din 1880 şi până în prezent.

Cu o temperatură medie de 14,78 grade Celsius, primele nouă luni din 2014 deţin, la egalitate cu 1998, recordul de căldură pe uscat şi la suprafaţa oceanelor.

După Summitul de la New York şi înainte de Conferinţa anuală ONU pentru climă, ce va avea loc în decembrie la Lima, negociatori din 195 de ţări se vor întâlni în această săptămână la Bonn, în Germania, şi vor încerca să obţină progrese în vederea unui acord internaţional ce ar putea fi semnat în 2015.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:18
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou