Ziua Sfântului Valentin, ambiguitate religioasă speculată în pervertirea iubirii

Mihai Bărbuliceanu, 17 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
ziua-sfantului-valentin-ambiguitate-religioasa-speculata-in-pervertirea-iubirii-38139-1.jpg

De Valentine's Day a auzit toată lumea! Atâta pseudo informare că am ajuns să nu mai deschidem programele tv care, cică, ne prezintă ştiri... de fapt nişte reclame mascate, abjecte, pline de "fetiţe" aproape goale, scălămbăindu-se la bară, pe toate coclaurile cu muzică asurzitoare şi cu ceva flăcăi burtoşi , cam tomnatici, dar cu pretenţii de fanţi care se vor ginerică pentru o noapte...

Exponenţi ai unei societăţi în descompunere morală, emblematic definiţi de ochii lor sticlosi lipiţi in decolteul "mireselor" pe care nici nu stiu cum le chiamă ... şi chiar se gasesc unii de-i insoară, în perversa campanie de comercializare a iubirii, intr-un bar sordit sau discoteca, in loc de Biserică şi între doua ragete asurzitoare care se vrea muzică, în loc de corul diaconilor...

Dar despre sărbătoritul Sfant Valentin cunoaşte cineva ceva? De unde a apărut, aşa, de-odată, pe 14 februarie, in viaţa(mai mult nocturnă) a tineretului român? M-am uitat in Calendarul Ortodox şi am fost contrariat de faptul că în această zi nu intâlnesc niciun sfânt care sî poarte acest nume. M-am uitat in Calendarul Romano-Catolic şi am constatat că, la 14 februarie, nici catolicii nu il pomenesc.

La această dată îi amintesc pe Sfinţii Chiril si Metodie! M-am interesat şi am aflat că, de fapt a existat, dar Vaticanul a cam ajuns la concuzia ca sfantu' ăsta al lor, Valentin, e cam controversat şi nu prea a fost sfânt aşa că Sfântul Scaun de la Roma l-a scos din calendar, in 1969, din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. (După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină si dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui.

A fost învinuit de „cununare religioasă" a perechilor de îndrăgostiți - pentru o zi? - în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269.) O motivaţie pentru legătura cu ziua indragostitilor, se pare ca e fundamentată, pe faptul că acest Valentin a scris, in ziua execuţiei, o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza...

Noi românii, mai ştim oare ce religie avem? Ciudaţii ăştia, scălămbăiaţi, care pierd noapţi fără număr, zgâidu-se , cu priviri tâmpe, între piciorele animatoarelor..alea, promovate cu disperare la ştiri, care au făcut o artă grotească din expunerea vulgara a celor mai intime părţi ale trupului, mai stiu si că acest popor este de religie ORTODOXĂ?

În religia noastră există Sfantul Valentin al Ortodoxiei, care este praznuit de Biserica in ziua de 30 iulie. In Calendarul Ortodox, pe langă Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, intălnim mai multi mucenici care au purtat acest nume: Sfanta Mucenita Valentina(a fost arsa si i s-a taiat capul pt credinta in Gaza) - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin(soldat ucis pt credinta in Rodostol) - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie. Asadar, 14 februarie- Valentine's Day, cu tot "marketing-ul" aferent, este in Romania - si peste tot aiurea, pe mapamond - o "sarbatoare" fara sarbatorit.

Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei - 30 iulie. Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia).

A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197. Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau.

Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui. Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.

Trei dintre discipolii lui Craton, Procul, Efiv si Apolonie, au fost si ei ucisi impreuna cu Sfantul Valentin, in anul 273. Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:59
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou