Adrian Năstase: "Stolojan și Tofan au vrut să cumpere Petrom!"

Cristian Blănuţă, 13 iunie 2013, Ora 07:36

  • print
  • |
adrian-nastase-stolojan-i-tofan-au-vrut-sa-cumpere-petrom-31565-1.jpg

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a declarat, la Realitatea TV, că în perioada în care a condus Guvernul, Theodor Stolojan, Gelu Tofan şi alţi oameni de afaceri români erau interesaţi să cumpere împreună compania Petrom de la statul român. Năstase a spus că această variantă nu era de dorit deoarece era nevoie de un investitor major la Petrom, conform RTV.

"Stolojan, împreună cu Tofan şi cu mai multe persoane erau interesaţi. Astfel de soluţii nu puteau fi acceptate, trebuia găsită o companie importantă", a declarat Adrian Năstase.
Acesta a discutat apoi cu premierul britanic Tony Blair despre posibilitatea ca British Petroleum să cumpere Petrom, însă BP nu a fost interesată dorindu-şi doar achiziţionarea centrelor de distribuţie. "În condiţiile în care în ţările din Caucaz petrolul era exploatat aproape la suprafaţa solului, iar la noi trebuia să forezi la 2000 de metri adâncime, Petrom nu era foarte interesant nici pentru British Petroleum, nici pentru alte firme din Europa sau Statele Unite", a explicat fostul şef al Guvernului.
Năstase susţine că preţul pe care OMV l-a oferit pentru Petrom, de circa 650 de milioane de euro plus investiţii în acelaşi cuantum, a fost unul corect, mai ales că la acea vreme compania avea 10.000 de miliarde de lei vechi datorie. "În acea perioadă, Petrom era o vacă de muls pentru tot felul de interese locale", a argumentat Adrian Năstase.
El a invocat şi cuantumul taxelor plătite de OMV Petrom la bugetul de stat în ultimii 10 ani, evaluându-le la un total de circa 20 de miliarde de euro.
În ce priveşte contractul cu Bechtel, Năstase susţine că principalul responsabil pentru eşecul acestuia este Traian Băsescu. "În 2005, Traian Băsescu a dat ordin să fie reziliat contractul pentru că a vea ideea că Bechtel ar fi finanţat campania mea electorală (...) Proiectul a fost sabotat din punct de vedere politic, ceea ce a fost o mare tâmpenie", a mai spus Adrian Năstase.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:06
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou