Anglia trimite arme în Rusia

Cristian Blănuţă, 23 iulie 2014, Ora 09:37

  • print
  • |
anglia-trimite-arme-in-rusia-41957-1.jpg

Marea Britanie continuă să exporte arme şi echipamente militare în Rusia, arată un raport parlamentar britanic publicat miercuri, la două zile după criticile lansate de premierul David Cameron la adresa Franţei pentru vânzarea unor nave militare Moscovei, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Londra a făcut apel la Uniunea Europeană să interzică vânzarea de arme către Rusia, ţară acuzată de înarmarea şi instruirea separatiştilor proruşi din Ucraina, afirmând luni că Regatul Unit a oprit astfel de exporturi, aşa cum a promis în luna martie.

Însă raportul parlamentar publicat miercuri indică faptul că 251 de licenţe eliberate de guvernul britanic şi care permit vânzarea de arme şi echipamente militare în valoare totală de aproximativ 132 milioane de lire sterline (167 milioane de euro) sunt încă în vigoare, potrivit Agerpres.

Aceste licenţe de export autorizează vânzarea de puşti de precizie, muniţii pentru arme uşoare, veste antiglonţ, echipament criptografic, echipament de comunicaţie militară şi de vedere nocturnă, precizează raportul menţionat.

Conform documentului, numai 31 de licenţe au fost suspendate sau retrase şi alte trei licenţe interzic ca Rusia să fie o destinaţie la export.

Premierul Cameron cerea luni Uniunii Europene să adopte sancţiuni economice de anvergură împotriva Rusiei şi să suspende orice vânzare de arme către această ţară.

Întrebat în legătură cu controversata vânzare de nave militare franceze de tip Mistral către Rusia, David Cameron a răspuns: 'Ar fi de neconceput ca în această ţară să se realizeze o comandă precum cea pe care o au francezii, dar noi trebuie să exercităm presiuni asupra partenerilor noştri pentru a spune că nu putem continua să facem afaceri cu o ţară ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, când ea se comportă cum se comportă'.

Ministrul francez de externe Laurent Fabius a răspuns a doua zi la declaraţiile premierului britanic cu o ironie : La Bruxelles, ''englezii au fost extrem de amabili, între ghilimele, afirmând că ei nu ar face niciodată aşa ceva (să onoreze un contract - nota AFP). Eu le-am amintit că principiul de care am vorbit exista pentru toată lumea şi le-am spus totodată: 'Dragi prieteni britanici, vorbim de finanţe şi am înţeles că oligarhilor ruşi nu le-a fost prea rău la Londra''.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou