Ce trebuie să faci în cazul în care ești atacat de un câine!

Mirela Ene, 23 ianuarie 2023, Ora 10:06

  • print
  • |
ce-trebuie-sa-faci-in-cazul-in-care-e-ti-atacat-de-un-caine-47325-1.jpeg

Cazul femeii sfâșiate de câini ieri în Capitală nu este, din păcate, singular. În urmă cu doar două zile, un bărbat de 71 de ani dintr-un sat din Brașov a fost și el ucis de câini pe un câmp. Specialiștii în dresaj ne dau câteva sfaturi despre cum ar trebui să reacționăm când suntem încolțiți de haite, informează Digi24. 

Instructor dresaj canin: Totdeauna este bine să nu încercăm să gesticulăm, să țipăm, să nu atacăm câinele care vine spre noi, să încercăm să găsim un punct de sprijin, un zid, gard, o piatră foarte mare, care să îi arate haitei de câini că nu suntem vulnerabili.

Să nu încercăm să îi ademenim, pentru că atunci vor intra într-o reacție mai agresivă pentru a se apăra.

Vor lătra de la distanță la început, te vor avertiza că ești pe terenul lor. În momentul în care vor veni spre tine, cel mai important lucru e să nu fugi, că nu vei reuși să scapi.

E important ca oamenii să sterilizeze câinii conform legii, să nu îi abandoneze, să nu îi lase să iasă din curte, să securizeze curtea și să îi educăm.

Numărul câinilor capturați după tragedia e la Lacul Morii

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au capturat, duminică, în zona Lacul Morii, 12 câini şi doi pui.

Reprezentanţii ASPA au precizat, pe Facebook, că animalele nu au microcip, au fost cazate la adăpostul ASPA Bragadiru, iar patru dintre acestea fac parte din grupul celor identificate pe câmp, fiind tranchilizate de la distanţă. Acestora le-au fost prelevate probe de către poliţişti, pentru a se stabili dacă sunt cei care au ucis o femeie în zona Lacul Morii.

Restul câinilor, printre care şi un metis de amstaff, au fost ridicaţi de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roşu, Calea Giuleşti şi strada Fântâna Domnească. Reprezentanţii ASPA au menţionat că sunt câini ieşiţi din curţi, lăsaţi liberi pe stradă şi că vor sesiza Poliţia.

Conform reprezentanţilor autorităţii, câmpul unde femeia a fost ucisă de câini se întinde pe o suprafaţă de kilometri, "un teritoriu greu de acoperit", însă, având staţii walkie talkie, membrii echipajelor ASPA şi doi medici veterinari s-au coordonat şi au capturat cei patru câini prin tranchilizare. 

În 2022, menţionează sursa citată, ASPA a capturat de pe raza Municipiului Bucureşti aproximativ 1.700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea de capturare să fie oprită sau restricţionată. Echipajele ASPA au program, de marţi până sâmbătă, între orele 8,00 - 22,00, dar acţionează oricând în situaţii de urgenţă. Numărul de telefon pentru sesizări, disponibil non stop, este 021/9844.

Situaţia capturării câinilor, anul trecut, este următoarea: în Sectorul 6 - 381, Sectorul 5 - 358, Sectorul 2 - 285, Sectorul 4 - 268, Sectorul 3 - 238, Sectorul 1 - 150.

Din aprilie 2022 şi până în prezent au fost ridicaţi din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima intervenţie în zonă fiind pe 18 ianuarie.

Reprezentanţii ASPA dezmint informaţia potrivit căreia, după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. "Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât, dacă aceştia ar fi ulterior eliberaţi pe stradă, datorită microcipului ar fi identificaţi ca fiind din adăposturile noastre. ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu opreşte sursa de câini. ASPA nu are competenţe în cazul proprietăţilor private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deţinătorii de animale, nu poate aplica sancţiuni", au explicat reprezentanţii autorităţii. 

"Poliţiştii locali şi poliţiştii naţionali au atribuţii şi competenţe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea şi sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăţilor private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea. Prin urmare, pentru a proteja cetăţenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităţilor cu rol în gestionarea populaţiei de câini fără stăpân", au adăugat reprezentanţii ASPA. 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou