Concluzie ȘOC: S-a FRAUDAT licitația manualelor

Cristian Blănuţă, 18 septembrie 2014, Ora 15:08

  • print
  • |
concluzie-soc-s-a-fraudat-licitatia-manualelor-43390-1.jpg

Ministerul Educației a favorizat companiile declarate câștigătoare, potrivit Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), în scandalul legat de manualele școlare.

CNCS constată că MEN, prin CNEE, a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale, au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor.

Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare. FER consideră acest fapt o dovadă evidentă de fraudare a licitaţiei prin favorizarea companiilor declarate câştigătoare şi poate pune la dispoziţia presei rapoartele de evaluare care demonstrează acest fapt.

CNCS a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor.

FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi respectiv  CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte.

FER constată că cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se  şcolilor și publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători.

FER respinge toate acuzaţiile făcute de unii politicieni la adresa muncii şi corectitudinii editurilor producătoare de manuale şcolare. Anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei/ex., acoperind peste 1500 de titluri. Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în nici un caz nu poate produce profit.

Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri.

FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.  O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative.

Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine.

Sursa: Realitatea.net

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou