Cum a ajuns președintele onorific al PSD în preajma lui Ceaușescu

Cristian Blănuţă, 6 octombrie 2014, Ora 09:06

  • print
  • |
cum-a-ajuns-presedintele-onorific-al-psd-in-preajma-lui-ceausescu-43795-1.jpg

L-a cunoscut pe Gheorghiu Dej, a stat o perioadă în apropierea lui Nicolae Ceauşescu şi apoi a ieşit din graţiile dictatorului.

A avut o tinereţe frumoasă, la studii la Moscova, iar apoi, întors în ţară, a intrat în elita comunistă. A stat o perioadă în umbră, iar în decembrie 1989 a fost văzut în prima linie a revoluţiei. Sunt doar o parte dintre amintirile fostului preşedinte Ion Iliescu, evocate într-un interviu pentru televiziunea publică, notează Realitatea.net.

Şcolit la Moscova, primul preşedinte al României democratice, a povestit la TVR despre modul în care a ajuns în tinereţe în preajma dictatorului Nicolae Ceauşescu.

"Ceauseascu in tineretea lui l-a cunoscut pe tatal meu. Era in relatii mai apropiate cu fratele mai tanar al tatalui meu. El m-a tratat cu simpatie, m-a incurajat, m-a sprijinit, el m-a propulsat, in 1971 el m-a propulsat ca secretar general al Comitetului central. Am fost ministru pentru problemele tineretului.", a spus Ion Iliescu.

După turneul asiatic din 1971, în Vietnam, Coreea de Nord, China şi Mongolia, Ion Iliescu spune că a fost acuzat de Nicolae Ceauşescu de intelectualism şi a căzut în dizgraţie.

"N-am avut niciun fel de relaţii pentru vreo misiune pregatitoare pentru vreo misiune oarecare. Eu eram director la Editura Tehnica. Trei echipaje ma urmareau zi si noapte. Erau trei dacii, doua dupa mine pana la Casa Scanteii, a treia in fata casei sa supravegheze casa cine vine, cine pleaca si sotia.", a mai spus Iliescu.

Cât despre modul în care a ajuns să fie conducătorul Revoluţiei române din 1989 şi personjul-cheie din zilele care au urmat căderii regimului comunist, Ion Iliescu este şi acum evaziv...

"Nu eram o persoana care sa starneasca interes deosebit pentru cei din afara. Cred ca nu se astepta cineva ca eu din strafunduri, intr-o editura tehnica sa joc vreun rol in schimbarile care urmau", a mai relatat fostul președinte.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou