Cum au rezolvat "ucrainenii" în 24 de ore megascandalul Nord Stream

Mirela Ene, 9 martie 2023, Ora 00:25

  • print
  • |
cum-au-rezolvat-ucraineii-in-24-de-ore-megascandalul-nord-stream-47594-1.jpeg

A început cu dezvăluiri pe surse ale New York Times, a preluat rapid presa germană, prin Die Zeit, apoi au venit și restul. S-a rezolvat cu aruncarea în aer a Nord Stream 1 și 2: ucrainenii au comis-o. Azi, au continuat să vină tot felul de informații și confirmări de peste tot. Și uite așa, s-a îngropat rapid scandalul imens amorsat de marele jurnalist Seymour Hersh cu ale sale dezvăluiri că americanii au aruncat în aer gazoductele, cu mîna norvegienilor.

În 24 de ore, s-a aflat din felurite surse anonime că cele două conducte au fost aruncate de un grup "pro-ucrainean" și anti-Putin, practic șase haiduci, dintre care cel puțin doi sunt ucraineni. Comanda și finanțarea ar aparține unui sponsor misterios, despre care nu știm mare lucru.

Autoritățile ucrainene au negat prompt presupusa implicare a Ucrainei în exploziile de la conducte, care au avut loc în septembrie 2022. Sursele NYT au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, metodele de obținere a acestora sau orice detalii cu privire la greutatea dovezilor pe care le conțin, adăugând că nu au concluzii ferme cu privire la sabotajul la conductele Nord Stream.
Mykhailo Podoliak, un consilier al administrației prezidențiale a Ucrainei, a răspuns dezvăluirilor New York Times, spunând că țara nu a fost implicată în exploziile de la gazoductele rusești și nu are informații despre niciun agent pro-ucrainean care ar fi putut face acest lucru.

Serviciile de informații occidentale nu exclud să fi fost o operațiune sub steag străin pentru a prezenta Ucraina drept autor, dar anchetatorii germani nu au găsit nicio dovadă care să susțină un astfel de scenariu, se arată într-un raport citat de ARD, Kontraste, SWR și Die Zeit.

"Trebuie să lăsăm aceste investigații să se încheie și numai atunci ar trebui să ne uităm la ce acțiuni ulterioare ar putea sau nu ar fi adecvate", a declarat, la rîndul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

În mod normal, noul scenariu ar trebui să creeze probleme Ucrainei. Teroriștii sunt teroriști indiferent de idealuri.
Și știm că a mai existat un grup de "haiduci", cîndva, numit al-Qaeda, condus de un sponsor greu pe nume Bin Laden, care și-a manifestat ura față de regimul de la Washington aruncînd în aer tot două obiective, clădirile World Trade Center. Sabotaj în urma căruia SUA a declanșat aproape instantaneu războiul contra Afganistanului, întins pe două decenii. Iar statele care l-ar fi adăpostit ori sprijinit pe Bin Laden au fost amenințate cu represalii crunte.
În mod normal, și sabotorii de acum ai Nord Stream ar trebui declarați oficial teroriști și hăituiți atît de Ucraina, cît și de Germania, cu sprijinul tuturor statelor NATO.

Teza că sabotorii au legătură cu Ucraina ar fi o lovitură de imagine dată regimului de la Kiev, ridicînd, oarecum, mingea la fileu lui Putin, cel care i-a făcut adesea teroriști pe ucraineni.

Nu credem că se va întîmpla mare lucru, însă, astfel că "pagubele" ucrainene vor fi minime. Probabil că investigațiile vor dura pînă la Sfîntul Așteaptă, eventual se vor găsi niște anonimi țapi ispășitori la un moment dat, care să fie pedepsiți exemplar.

Important e că s-a reușit rapid și eficient îngroparea scandalului imens amorsat de Seymour Hersh, ale cărui acuzații începuseră să prindă teren la nivel mondial, agitînd puternic spiritele mai ales în Germania și punînd SUA într-o situație delicată. Aproape te întrebi dacă nu pentru asta l-au chemat pe Scholz la Washington, cu trei zile înainte de explozia noilor dezvăluiri, potrivit inpolitics.ro.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou