Escrocul din Carpaţi a ajuns după gratii

Ziarul Atac, 27 noiembrie 2011, Ora 17:51

  • print
  • |
escrocul-din-carpati-a-ajuns-dupa-gratii-1.jpg

Braşoveanul Alexandru Crişan jr., Escrocul din Carpaţi a ajuns după gratii

Ex - preşedinte al FR de Şah şi fost patron al Urex Rovinari, Alexandru Crişan jr., cunoscut sub porecla „Escrocul din Carpaţi" a fost condamnat definitiv la patru ani de detenţie pentru că a pretins 80.000 de euro în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţii din Braşov, pentru a obţine anularea unei licitaţii privind construcţia unei gropi de gunoi din localitatea Beclean, judeţul Braşov.

Pedepse contopite

În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis condamnarea inculpatului Alexandru Crişan la trei ani închisoare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Instanţa a anulat suspendarea sub supraveghere a unei pedepse pronunţate anterior şi a dispus contopirea pedepselor, astfel că inculpatul va executa patru ani de închisoare, iar pe parcursul executării pedepsei şi timp de doi ani după executare i-au fost interzise drepturile de a fi ales în rândul autorităţilor publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

O ciosvârtă de 50 de mii de euro

În 3 februarie 2006, fostul patron al Urex Rovinari a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, împreună cu cetăţeanul austriac Bernhard Fili - administrator al SC Zochling Construct SRL, fiind acuzaţi de trafic de influenţă. Cei doi au spus că, folosind influenţa pe care o au pe lângă reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov, primarul şi viceprimarul comunei Beclean şi doi consilieri din cadrul Consiliului Local pot determina câştigarea unei noi licitaţii pentru amenajarea gropii de gunoi de către societatea denunţătorului. Pe lângă sentinţa dată pentru Alexandru Crişan, ICCJ a hotărât condamnarea inculpatului Fili Bernhard, cetăţean austriac, la trei ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Ţeapă de 841 miliarde lei vechi

În 2006, instanţa Curţii de Apel Cluj i-a condamnat, pe Alexandru Crişan senior şi pe Alexandru Crişan junior la pedepse cu închisoarea de trei ani şi, respectiv, cinci ani, într-un dosar în care au fost judecaţi pentru înşelăciune cu cecuri. În acest dosar, magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis apelurile declarate de procurorii Parchetului Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi de partea civilă SC Tech Safety SA Târgu-Jiu faţă de decizia prin care instanţa inferioară a dispus condamnarea celor doi la pedepse egale cu perioada în care au fost arestaţi preventiv. Alexandru Crişan senior şi fiul lui au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Gorj, la sfârşitul anului 2004, pentru înşelăciune prin cecuri, cu consecinţe deosebit de grave. Cei doi erau acuzaţi că, în baza unor contracte comerciale încheiate cu SC Tech Safety SA Târgu-Jiu, având ca obiect vânzarea-cumpărarea de echipament de protecţie, au emis patru file cec fără acoperire, în valoare de peste şase miliarde de lei.

Afacerea Hidromecanica Braşov şi Urex Rovinari

Crişan jr. şi tatăl sunt cercetaţi în mai multe dosare penale, printre care cele legate de Hidromecanica Braşov şi Urex Rovinari. Ei au fost arestaţi în toamna 2004 şi trimişi în judecată, la Tribunalul Gorj, pentru înşelăciune. Procesul a fost strămutat la Bistriţa şi, în mai 2005, cei doi au fost puşi în libertate, considerându-se că nu reprezintă pericol public. Crişan Jr. este cercetat şi într-un dosar la Constanţa, fiind acuzat de poliţişti că ar fi indus în eroare o firmă constănţeană de la care ar fi încasat 14 miliarde de lei. Potrivit poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa, în perioada decembrie 2003 - februarie 2004, Alexandru Crişan (43 de ani), în calitate de administrator şi comisionar al SC Urex Rovinari SA, ar fi înşelat o firmă constănţeană, SC Pann Eurodentis SRL, cu ocazia încheierii şi derulării a două contracte de vânzare - cumpărare de deşeuri metalice.

Un şmen de 14 miliarde lei vechi

Pentru această tranzacţie, Crişan a încasat în avans suma de 14 miliarde de lei, fără a vira banii în contul societăţii Urex Rovinari şi fără a efectua plăţi în favoarea acesteia. Conform poliţiştilor, el a folosit avansul primit pentru a favoriza alte firme, la care avea interese directe. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, în octombrie 2004, că omul de afaceri a înfiinţat, în ultimii 13 ani, direct sau prin intermediul familiei sale, zece societăţi comerciale. ANAF a stabilit că cele zece societăţi în care a fost implicat Alexandru Crişan jr. au acumulat, în urma unor operaţiuni ilegale, obligaţii fiscale de 841 miliarde de lei.

Escrocul din Carpaţi şi Federaţia Română de Şah

Corupţia din şahul românesc a fost consemnată şi în presa internaţională, în 2001, când cotidianul „El Pais" l-a numit pe Alexandru Crişan jr „escrocul din Carpaţi", pentru modul dubios prin care ajunsese pe locul 46 mondial. Spaniolii l-au remarcat după ce a pierdut primele şase partide disputate în cadrul unui turneu din Slovenia, deşi se număra printre favoriţii acestei competiţii. „Nu este vorba de o scădere de formă, nici de o boală: şahistul român Alexandru Crişan a cumpărat un mare număr de meciuri, şi-a utilizat puterea politică pentru a controla Federaţia Română de Şah şi i-a ameninţat pe jurnalişti.

Crişan se află pe locul 46 în lume, dar având în vedere evoluţia de la turneul de la Portoroz, românul nu ar merita să se afle nici în primii 3000 de şahişti", a scris atunci El Pais. Deşi federaţia română a cerut FIDE anularea unor puncte din coeficientul lui Crişan, acesta a reuşit să iasă „basma curată". „În mijlocul unui mare scandal, Crişan şi-a utilizat influenţa politică în Ministerul Sporturilor, s-a folosit de talentul de ventriloc pentru a imita vocea unor persoane cunoscute şi a telefonat la FIDE pentru a spune versiunea sa asupra faptelor", se mai arăta în jurnalul spaniol. Apoi, Crişan a înfiinţat la trei adrese, două din Bucureşti şi una din Rovinari, la întreprinderea UREX, al cărei patron era, peste 30 de cluburi-fantomă care să-l susţină la alegerile pentru şefia FR Şah.

Adrian Militaru

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou