Guvernul dă o nouă ţeapă românilor

Cristian Blănuţă, 27 august 2014, Ora 13:47

  • print
  • |
guvernul-da-o-noua-teapa-romanilor-42833-1.jpg

Executivul a găsit o modalitate de a umfla prețurile produselor pentru care se plăteşte acciză.

A stabilit un curs valutar fictiv, mult mai mare decât cel real. Românii plătesc astfel, pentru produsele accizate, mult mai mulți bani decât ar fi trebuit, scrie b1.ro.

Guvernul a căutat încă de anul trecut noi metode prin care să crească veniturile. Printre soluțiile propuse de Executiv s-au aflat taxa de stâlp sau supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

Nu este însă singurul mijloc prin care românii sunt storși de bani. Cursul de schimb la care se calculează accizele a fost stabilit la 4,73 lei pentru un euro, în condițiile în care cursul mediu a fost anul acesta de doar 4,45 lei/euro. La un calcul simplu, rezultă că scoatem din buzunar cu 6,4% mai mult decât ar fi trebuit pentru orice produs accizabil, fie că vorbim de carburanți, energie electrică, alcool, tutun, cafea sau produse de lux.

Noul procedeu de calcul a fost introdus anul trecut printr-o ordonanță de Guvern. Până atunci, nivelul accizelor pentru un an se calcula în funcție de cursul anunțat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului anterior. Modificarea s-a făcut după ce guvernanții au constatat că la 1 octombrie 2013 cursul a fost cu 1,6% sub cel din 1 octombrie 2012. Încasările la buget riscau astfel să fie mai mici anul acesta fa' de anul trecut. Prin Ordonanța Guvernului se stabilește ca accizele să fie calculate în funcție de rata inflației comunicată de INS până la data de 15 septembrie. A rezultat astfel cifra aberantă de 4,73 lei/euro care se regăsește în facturi.

Din cauza acestui artificiu, consumatorii ajung să plătească sume importante la buget. La energia electrică, ponderea accizei este de 2% din factură în timp ce la carburanți este de nu mai puțin de 30%.

Şi nici aşa Executivul nu a reușit să încaseze cât și-a propus. În primele 6 luni ale anului s-au adunat din accize doar 97,4% din cât era programat ceea ce se traduce printr-un minus de venituri de 301 milioane de le.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou