Primarul PNL Mihai Chirica are drept de semnătură la firma fratelui său, iar soția sa a scos bani din contul companiei

Mirela Ene, 2 martie 2023, Ora 11:36

  • print
  • |
primarul-pnl-mihai-chirica-are-drept-de-semnatura-la-firma-fratelui-sau-iar-sotia-sa-a-scos-bani-din-contul-companiei-47561-1.jpeg

Mihai Chirica, primarul PNL din Iași, ar avea drept de semnătură în firma Eurodesign, deținută și administrată de fratele său, transmite Reporter de Iași. În 2018, el respinsese informația, dar a recunoscut după cinci ani, când au fost prezentate dovezile: dreptul său de semnătură și o extragere realizată de soția sa din contul firmei. 

Eurodesign Consulting este proprietara unui domeniu imobiliar de la Frasin, care deține și o biserică în curte. Primarul n-a recunoscut niciodată legătura cu firma, spunând că e a fratelui său.

Anual, veniturile Eurodesign sunt realizate în cea mai mare parte din banii plătiți de Cătălin Drăgan, prietenul apropiat al primarului. Chirica i-a semnat acestuia avizul de oportunitate și un PUZ în 2020, exact după ce Drăgan vărsase bani în contul Eurodesign. Urmarea: PUZ-ul a fost anulat la cererea Prefecturii.

În 2023,s-a obținut dovada că Mihai Chirica avea împuternicire pe numele său pentru a reprezenta Eurodesign în operațiunile bancare. Avea practic dreptul de a scoate bani din contul acestei firme.

Se pare că și soția primarului, Cristina Chirica, a scos personal 2.000 de lei din contul Eurodesign SRL, pe 4 august 2020. Ridicarea s-a făcut în numerar, la ghișeul băncii, identificarea făcându-se cu buletinul. Soția primarului a putut scoate bani din contul firmei în baza împuternicirii pe care o deține, eliberate de fratele primarului, Ioan Chirica, acesta fiind administratorul din acte al societății comerciale.

Primarul a fost întrebat, joia trecută, de REPORTER, cum explică faptul că soția sa a scos bani în numerar din contul Eurodesign, firmă de care s-a dezis în toți anii din urmă. Inițial, Mihai Chirica a spus că nu știe cine este „Eurodesign", în prezența mai multor martori, și a cerut să nu fie filmat. „Nu știu, dar o să întreb. Dar cine este Eurodesign, o companie de stat?", a părut primarul foarte mirat.

În biroul său, edilul a fost mai explicit: „Lua frecvent bani având împuternicire, acest lucru nu mă privește, nu știu nimic mai mult".

Un răspuns și mai elaborat l-a dat Mihai Chirica într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, în seara aceleiași zile, la ora 23.00: „Trebuie să o întrebați pe ea, firma nu este de stat, bănuiesc că pentru plăți sau alte cheltuieli, nu este treaba mea. Firma este a fratelui meu iar ea are studiile și delegările pentru consiliere alături de celelalte persoane autorizate (contabil etc.)".

Oficial, firma Eurodesign Consulting SRL îl are ca asociat unic și administrator pe Ioan Chirica, fratele primarului, care este angajat ca muncitor la compania Antibiotice SA. Firma a fost înființată în 2007 și are venituri anuale de ordinul sutelor de mii de lei, cu o medie de 200.000 de lei/an în ultimul deceniu. Profiturile sunt nesemnificative.

Primarul nu a explicat niciodată limpede care sunt activitățile acestei firme, de care jurnaliștii l-au legat în 2018, prin dezvăluirea domeniului de la Frasin, o investiție de sute de mii de euro având ca proprietar persoana juridică Eurodesign Consulting SRL. De fiecare dată a fost elliptic în a da informații: „Oferă servicii de curățenie, turism, consultanță, echipamente, nu lucrează cu statul și are același administrator și același contabil de 11 ani", spunea Mihai Chirica în 2018.

Această societate deține la Frasin, în Bucovina, un domeniu de 4.250 mp, cu vilă de 160 mp, mai multe foișoare, cramă, iaz și o capelă de lemn. Mihai Chirica a negat întotdeauna că această proprietate i-ar aparține, exprimându-se criptic: „Aparține unei firme, nu e nici a mea, nici a altcuiva, e a unei persoane juridice". 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:38
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou