Enter HR skyscraper Best Dental
Pescuit sportiv Faur Restaurant Voievodal Baneasa

Regele Mihai, urmărit de Securitate în Elveția

Cristian Blănuţă, 2 iulie 2013, Ora 14:05

  • print
  • |
regele-mihai-urmarit-de-securitate-in-elve-ia-32143-1.jpg

Securitatea comunistă l-a urmărit pas cu pas pe regele Mihai chiar din prima zi a exilului acestuia în Elveţia. Regele primise numele de cod Leon, apoi Rex şi într-un final... Străinul. Membrii securităţii erau preocupaţi de simpatia de care se bucura "Străinul" chiar şi după abdicare şi făceau totul ca să o diminueze, informează RTV.


"Ceea ce am găsit foarte interesant a fost obstinaţia Securităţii de a urmări un om care din punct de vedere al regimului comunist nu era decât un simplu cetăţean", a spus la România TV Mădălin Hodor, consilier superior de la direcţia de inevstigaţii a CNSAS.

Acest simplu cetăţean a fost numit de serviciile secrete..."mai întâi Leon, au continuat cu Străinul, apoi
Rex, iar întreaga operaţiune de spionare a familiei regale purta numele de Acţiunea Coroana", povesteşte şi Oana Demetriade, cercetător la CNSAS. Operaţiune pentru care s-au mobilizat resurse impresionante.

"Cu toate acestea, au mobilizat resurse uriaşe şi vă daţi seama că în perioada respectivă, să ţii o întreagă filiată de agenţi spioni în străinătate era o operaţiune destul de costisitoare", a mai spus Mădălin Hodor. "Fiecare informator trimis în străinătate necesita o pregătire de câteva luni de zile, pentru că nu era uşor să introduci pe cineva într-un asemenea cerc", a precizat expertul.

Era o dorinţă nebună a Securităţii de a pătrunde în cercul unui om care nu avea pe nimeni în străinătate şi care după exil îşi pierduse orice strălucire din ochi.

"Regele a avut o perioadă de zece ani in care aproape nu a vorbit, şocul a fost atât de puternic încât copii îşi amintesc de un tată care tăcea", povesteşte Princepele Radu al României.

Regele nu era doar urmărit. Se fabricau şi zvonuri pentru a-i diminua popularitatea de care se mai bucura.

"Unul din aceste zvonuri era ca Maiestatea sa va ajunge în ţară. Informaţia a fost dată unor ziariţti de orientare legionară, asociind informaţia cu o formă de trădare (...) Informaţia era evident eronată", a spus Mihai Demetriade, cercetător la CNSAS.

Regele Mihai a ştiut mereu ca este filat pentru ca îl informau serviciile de contraspionaj elveţian în legătura cu infiltrările din anturaj.
Dosarul de urmărire a Regelui Mihai a fost expus la Biblioteca Naţională. Din 1948, când Mihai I al României a fost forţat să plece în exil, Maiestatea Sa a devenit subiect al urmăririi coordonate 43 de ani de Securitate.

 

 

EDITORIAL

OK ! Ne-ați scăpat de Ioțcu &Co.! Dar „mizeria” făcută cine-o curață?

OK ! Ne-ați scăpat de Ioțcu &Co.! Dar „mizeria” făcută cine-o curață?

Reținerea șefului Consiliului Județean Arad, de către DNA, face parte deja dintr-o normalitate grotească a unei societăți complet viciată și infestată de imoralitatea politică ce și-a întins tentaculele la toate nivelel administrației publice. Ioțcu este, din păcate, nu un caz izolat și atipic, ci o creație tipic politică și unul d ...

Cartier Militari ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

Pescuit sportiv EDIMPRESS Enter HR Carte 1 Restaurant Carol's Carte 2 Carte 3 Carte 4
17:06