Șefă DIICOT, implicată în Dosarul BERBECEANU. Interceptări telefonice

Cristian Blănuţă, 23 iulie 2014, Ora 11:27

  • print
  • |
sefa-diicot-implicata-in-dosarul-berbeceanu-interceptari-telefonice-41962-1.jpg

Numele sefei DIICOT, procuroarea Alina Bica, apare in rechizitoriul DNA prin care au fost trimisi in judecata fostul sef DIICOT Alba, Ioan Muresan, fostul procuror Nicolaie Cean de la Parchetul Tribunalului Alba si politistul Alin Muntean, pe motiv ca au fabricat probe pentru a-l infunda pe comisarul Traian Berbeceanu, fost sef BCCO Alba.

Procurorii DNA au prezentat in rechizitoriu o discutie purtata intre Traian Berbeceanu si adjunctul Politiei Romane, chestorul Florentin Robescu, scriu jurnaliștii de la luju.ro

Berbeceanu ii dezvaluie lui Robescu cum s-ar fi incercat musamalizarea raportului in care fostul sef BCCO Alba prezenta posibile fapte de coruptie ale lui Muresan, Cean si Muntean. Comisarul ii povesteste o intalnire pe care a avut-o cu Alina Bica in biroul acesteia de la DIICOT, la care a participat si adjuncta DIICOT Georgiana Hosu, in care procuroarea i-a reprosat ca a trimis acel raport, din cauza caruia "a fost luata de urechi" de Procurorul General. De asemenea, Berbeceanu povesteste cum Alina Bica i-ar fi reprosat ca ii vaneaza procurorii, atentionandu-l in acelasi timp ca nici el nu este "Alba ca Zapada" si sa nu creada ca Ioan Muresan va pleca, iar el va "ramane acolo".

Iata stenograma discutiei dintre Traian Berbeceanu si Florentin Robescu:

"Florentin Robescu: Adica... Bine, oricum, ai vazut cand am vorbit noi atunci la Iasi, ca am vorbit de multe ori atunci si ti-am zis: ba, TRAIANE, fa un raport, ma, detaliat cu toate astea.

Traian Berbeceanu: Pai d-aia l-am si facut, FLORENTIN. Deci cand am vorbit la Iasi, pe cuvantul meu de onoare ca am avut deplina incredere ca BICA face ceva. ...(neinteligibil)... Saptamana viitoare, cel tarziu peste doua saptamani vin cu... cu asta, cum il cheama, cu JEAN.

FR: Dar nu stii ca am si vorbit cu ei si am zis: ba, uite, vorbesc cu asta sa stea de vorba cu ea sa nu stiu ce.

TB: Da, pai multumita tie am reusit sa stau de vorba cu ea. Pe urma cand am vazut ca dupa chestia de la Iasi nu s-a intamplat nimic si tot continua, tot continua, tot continua, am zis ba trebuie sa fac ceva si atuncea am facut raportul ala si l-am dus la domnul TOBA. Eu atuncea mi-am dat seama ca is cartile facute ca mi-o zis TOBA ca daca ma mut la alta Brigada.

FR: Da, da.

TB: Deci eu mi-am dat seama ca-s cartile facute.

FR: Ma, dar tu ai mai fost la el dupa aia? Nu.

TB: Nu, am vorbit cu el pe 6 seara atuncea. Cand a fost asta?

FR: Nu, dupa raport, te intreb.

TB: Nu, nu, atuncea, lunea.

FR: Dar in schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?

TB: La BICA am fost eu in audienta. Eram in Bucuresti, cu alta treaba, nu stiu cu ce...

FR: Nu mi-ai zis atunci, n-am stiu ca...

TB: I-am zis la JEAN, nu ti-a zis? Poi, deci am fost la ea in audienta, eram cu... dosarul ala mare pe laminate pe care il aveam in lucru si care urma sa ... si seara...

FR: Dar nu atunci cand ai venit cu MURESAN, atunci stiu.

TB: Nu, nu, nu! Aia cand am venit cu MURESAN a fost chiar cand au numit-o pe ea, dupa ce au instalat-o pe ea.

FR: Cand a chemat sefii de brigazi.

TB: A fost inainte de chestia cu Iasi-ul chiar. Stii, ca dupa aia a fost convocarea cu ofiterii de legatura la Iasi cand i-am spus ei prima data. Si cand am venit in Bucuresti, am zis ba, ceva nu-i in regula, si hai sa-i dau eu... si i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet... i-am dat un mail. Si am scris inca odata: domne, asa cum v-am adus la cunostinta si la Iasi, sunt probleme deosebite, foarte grave si trebuie sa le discutam. Sunt in Bucuresti si as aprecia daca ma primiti maine in audienta. Si a doua zi dimineata m-a sunat de la ea de la cabinet ca ma asteapta la ora 2 sau la nu stiu cat. Si m-am dus in audienta si i-am spus inca odata. Eu atuncea mi-am dat seama ca atuncea cand am adus raportul la TOBA, JEAN stii cum a zis ca i-l arata la GEORGIANA HOSU (n.r. - adjunctai DIICOT). Eu nu cred ca i l-o aratat la GEORGIANA HOSU, cred ca i l-a aratat la BICA, pentru ca BICA de cand am intrat in birou la ea, era si GEORGIANA HOSU de fata: ca ce, ca mi-ai facut raportul ala, ca m-a luat de urechi procurorul general ca nu stia nimica, ca acuma nu se mai poate face nimica. Si i-am zis: doamna procuror sef, adica cum nu se mai poate face nimica? Ca da, ca ce e scris e scris. Si i-am zis ca nu vreau sa se faca nimica, decat sa se verifice aspectele din raport. Eu is politist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am facut un raport pe care l-am inregistrat si l-am dat domnului inspector general.

FR: Am inteles ca era pornita rau atunci impotriva ta.

TB: Da, era pornita rau.

FR: Adica, ti-a zis ceva de genul ca tu nu esti curat sau ca nu esti...?

TB: Nu sunt Alba ca Zapada!

FR: Nu esti Alba ca...

TB: A zis: ca ce, ca tu ai scris de procurorii mei, ca tu imi vanezi procurorii mei, ca nici tu nu esti Alba ca Zapada. si i-am zis: doamna procuror sef, eu sunt un politist cinstit, eu daca nu aveam probleme, nu aveam tupeul sa fac ceea ce-am facut.

FR: ...(neinteligibil)...

TB: Si i-am spus: mi-o spus domnul inspector general ca opinia dumneavoastra este sa ma mut la alta brigada sau sa ma mut la Bucuresti, iar eu nu sunt de acord sa ma mut. Sa nu crezi dumneata ca pleaca MURESAN si dumneata ramai acolo! Si i-am zis: doamna, eu nu vreau decat sa se verifice aspectele respective si sa se ia masuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate gresesc, sa se verifice. Si i-am zis: va rog mult de tot, daca intr-adevar, asa cum avem informatii, este un dosar in lucru si eu si echipa mea suntem dispusi oricand sa venim, sa nu faceti spectacol si d-astea. Noi suntem inarmati permanent, nu stiu ce. Ca nu stiu ce mai putem face acuma, ca lasati-ma sa ma gandesc. Doamne procuror sef, eu am deplina incredere in doamna GEORGIANA HOSU, pentru ca am lucrat cu dumneaei in mai multe dosare pe economic, cum hotarati asa facem.

(...)

FR: Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBA: domnul TOBA, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am stiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul si nu stiu ce. si asta a inceput s-o dea in barci: pai da, dar stiti ca avem multe cadre si nu ne-am gandit ca o sa ajunga aicea.

TB: Dar el se gandeste la mine, un ofiter superior de politie... la un sef de brigada, la unul care mi-am dat sufletul pentru politia asta, deci FLORENTINE, acum tu stii, TOBA avea o mie de parghii, fara sa se bage peste procurori, putea sa dispuna sa vina astia... domnul SANDU, cum ii zice, inspectia interna, sa verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la politisti, nimic altceva.

FR: Ba, dar stii ce, stii p-aia... Tu stii? Nici mie nu mi-a venit atuncea ...(neinteligibil)... imi pare rau. Tu trebuia, tu trebuia sa faci... sa propui cercetare prealabila pentru asta pentru MUNTEAN. Nu? Ca tu erai seful lui. ...(neinteligibil)...

TB: Da, FLORENTIN, dar eu cand am mers, cand am fost atuncea la raport la domnul TOBA, cand ai fost cu mine si zicea: ba, sigur vrei sa-i dau drumul? Dupa ce m-a tinut 12 ore ...(neinteligibil)... si i-am zis: da, categoric. Ba, ii dau drumul! I-am zis: dati-i drumul! Si atuncea i-am si spus: cum vedeti si dumneavoastra sunt si aspecte comise de politisti care sunt competenta Ministerului, care poate sa le verifice oricine. Era sesizare catre seful Politiei Romane. Si stai si te gandesti: daca-s fapte facute de procurori sau prezumtive, nu ma bag ca nu le pot verifica, dar alea facute de politisti le pot verifica. Si era cu totul si cu totul altceva daca venea Corpul de control si zicea: ba, am discutat cu 50 de politisti si uite ce-a rezultat, ca toti din brigada i-ar fi spus si nu se ajungea la asa ceva. si atuncea nu puteau nici astia de la DIICOT sa spuna ca... mizeria asta. Dar n-or vrut, ca aicea a fost...

FR: N-or vrut. Pai nu vor pentru ca... ce sa zic?

TB: Si JEAN o bagat tot sub pres si cum o hotarat BICA exact asa a facut.

FR: Pai d-asta... daca nu au cazut la o... la un moment dat daca nu au cazut la o intelegere...

TB: A fost o intelegere clara. Eu sunt absolut convins ca a fost o intelegere

(...)

TB: Eu exact raportul care l-am facut catre domnul TOBA l-am facut cu cateva zile inainte de a fi arestat, exact... deci, cu acelasi continut si catre ministru si catre premier. Numai n-am mai apucat sa le semnez, ca am vrut sa le trimit. Am zis nu se poate!

FR: Am inteles ca-l are ca i l-am dat eu.

TB: Da, bine. Eu nu stiam, da. Deci nu se poate... deja au facut sase luni si..."

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:36
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou