A doua stângă

Mihai Ghezea , 30 noiembrie 2014, Ora 00:52

  • print
  • |
a-doua-stanga-44582-1.jpg

După ce, ani la rând, PSD-ul a ocupat singur tot spațiul din stânga spectrului politic, în timp ce dreapta a fost fărâmițată într-o groază de formațiuni aflate, invariabil, în război, se pare că roata istoriei politice dâmbovițene este pe cale să se întoarcă. Și să așeze scena politică din România în oglindă. Dreapta a ajuns la concluzia că doar unită va putea face față partidului creat de către Ion Iliescu.

Și a făcut primul pas, prin unirea PNL-PDL. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. În acest moment au președinția și fac preparative pentru a trânti guvernul Ponta în primăvara anului viitor.

Peste gard, însă, la social-democrați, e jale mare. Victor Ponta, profitând și de faptul că partidul nu prea are alternative pentru postul de președinte al partidului, pare decis să nu dea puterea din mână. Deocamdată, a reușit să împingă congresul PSD până în martie. Teoretic, cele patru luni rămase ar putea fi suficiente pentru ca activului de partid și liderilor zonali să le mai treacă supărarea și să înghită mai ușor pierderea alegerilor, considerate, până pe 16 noiembrie drept un simplu galop de sănătate spre Palatul Cotroceni. Tot teoretic, Ponta ar avea timp și să facă jocurile necesare pentru a fi reales. Înțelegerea de culise cu Liviu Dragnea și semnalul transmis în teritoriu arată că ar fi dispus să-și țină o parte dintre promisiunile pe care le-a făcut baronilor locali, în special celor care au probleme cu justiția.

Hopul cel mare pare să fie, însă, cartoful fierbinte reprezentat de jocul nereușit cu votul din Diaspora. Dacă votantului obișnuit ar trebui, conform obiceiului, să i se diminueze furia o dată cu trecerea timpului, semnalele venite din afară sunt de natură să păstreze la un nivel ridicat îngrijorările premierului și ale echipei sale. Mai mulți lideri europeni au dat de înțeles că democrația României, stat european, a avut de suferit prin încălcarea dreptului la vot al unor cetățeni. Dacă justiția ia în serios subiectul, am putea asista la secvențe memorabile în viitorul apropiat. Acesta a fost principalul motiv pentru excluderile din partid ale lui Vanghelie, Geoană și, pentru efectul artistic, a lui Șova: crearea unei perdele de fum menită să distragă atenția.

Dacă, însă, cei excluși se țin de cuvânt și creează noi partide de stânga, Victor Ponta ar putea rămâne în istorie drept personajul care a reușit, după 25 de ani de la evenimentele din '89, să spargă cel mai mare partid din România. Dar, poate, nici n-ar fi un lucru rău.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou