Alegerile locale vor fi câştigate de cel mai performant mincinos

Laszlo Kallai, 15 aprilie 2012, Ora 21:42

  • print
  • |
alegerile-locale-vor-fi-castigate-de-cel-mai-performant-mincinos-1.jpg

Când ascultăm afirmațiile interlocutorilor noștri presupunem de obicei că aceștia sunt sinceri, dar dacă ascultăm vorbele unui politician, oricât de cinstit ar fi în aparență, îl privim totuși cu foarte multă suspiciune. De aici și bancul: Întrebare: Când poți să-ți dai seama că un politician minte?
Răspuns: Când deschide gura să spună ceva.

Din păcate, bancul este perfect adevărat, chiar și pe meleagurile maramureșene. Legal, nici nu a început campania electorală și candidații la primării, consilii locale sau cel județean s-au aventurat într-o cursă nebunească a minciunilor. Minciuni de toate felurile și, de regulă, de toată jena. Mitralierele electorale nu tac nicio zi. Citesc o duzină de declarații belicoase și pline cu promisiuni imposibil de realizat. Un candidat notoriu care vrea să fie edil în Baia Mare, și din păcate are șanse reale de a fi ales, promite canalizare în tot orașul, altul se angajează să refacă drumurile în tot județul, asta după ce a fost implicat într-o serie de scandaluri de presă privind reabilitarea drumurilor județene.

Din seria promisiunilor nu lipsesc nici locuințele sociale, iluminatul public ori siguranța cetățeanului. Unele dintre promisiuni sunt atât de fantasmagorice încât te bufnește râsul. În aceste zile am primit un mesaj pe poșta electronică, în care un candidat de primar din zona Vișeului-Borșa promite nici mai puțin decât o mină de uraniu celui care e dispus să-i finanțeze campania electorală. Nu știu dacă „catindatul" în cauză este nebun, e un escroc în devenire sau doar are un tupeu fantastic.

Minciuna prin definiție lexicală constă dintr-o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parțială a faptelor și a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor.

Specialiștii care studiază comportamentul uman au identificat mai multe variante ale minciunii. Pe lângă minciuna individuală cotidiană, minciuna economică, minciuna colectivă practicată de un grup sau de către o comunitate există și minciuna individuală politică, orientată către schimbarea opiniei și convingerilor unui individ sau a unei mulțimi de subiecți, cu obținerea posibilității de a manipula intențiile și comportamentele altora în favoarea unui singur individ.

Privit din perspectiva electoratului, se poate afirma că minciuna politică caracterizează personalitatea, iar adevărul - realitatea. Astfel, cu personalități funeste, mincinoase notorii, chiar bolnăvicioase, care au anunțat prezența în cursa electorală vom asista cu toții la o demonstrație politică dezgustătoare și cu un rezultat dezastruos pentru populație.

Quid rides, de te fabula narratur.

Laszlo Kallai

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou