Bacalaureat, extremă urgență

Mihai Ghezea , 8 iulie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
bacalaureat-extrema-urgen-a-32280-1.jpg

Nu a existat examen de „maturitate", în ultimii câțiva ani, care să nu se lase cu scandal.

Ba pentru că au picat prea mulți absolvenți, ba că, dimpotrivă, s-a trecut prea ușor, ba că au existat unele licee în care au trecut cu toții, în timp ce la alte licee n-a existat niciunul care să reușească această „performanță.

A existat, însă, și un punct comun, în toți acești ani: de fiecare dată s-a ajuns la concluzia că învățământul românesc e în cădere liberă și că trebuie făcut ceva, pentru că așa nu se mai poate. De fapt, a mai existat un punct comun: nu s-a făcut absolut nimic, iar lucrurile curg mai departe, pe același traseu și în aceeași cadență.

Anul acesta, însă, trebuie să recunoaștem că s-a supralicitat. Nici măcar instituțiile statului care sunt implicate în acest circ nu mai înțeleg nimic. Spectacolul televizat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu" a atins culmile ridicolului și grotescului. Reacția statului a fost lipsită de orice logică.

Până la urmă, faptele sunt simple: liceul respectiv este unul unde se organizau examene de bac, pe bază de șpagă. Așa cum au fost, de-a lungul timpului, și altele, unde au reușit să-și ia diploma, la vârste respectabile, mulți dintre aleșii sau dintre funcționarii care-și ascundeau, cu grijă, CV-urile. Toată lumea știa ce se întâmplă, dar, cu toții, se faceau că plouă.

Cam la fel cum se întâmpla cu fabrica de permise de conducere, din Argeș. În cele din urmă, ca și acolo, cineva a ajuns la concluzia că joaca trebuie să ia sfârșit. Și, pe același scenariu, în rolurile principale au fost distribuiți procurorii și polițiștii. Nu știu cum s-a întâmplat, dar de această dată s-a renunțat la rolurile de primadone ale mascaților.

La „Dimitrie Bolintineanu" s-a mers cu autobuzele și cu forțe impresionante de poliție. Cei vizați n-au fost profesorii sau inspectorii care au primit șpagă, ci elevii. S-a vorbit de sute de mandate de aducere. Ulterior, procurorii au realizat că legea nu le permite să emită mandate de aducere, înainte de a trimite citații și au dat-o la întors.

În cele din urmă, toată vina a fost aruncată pe purtătorul de cuvânt al Poliției, de parcă el ar fi dat ordin ca elevii să fie percheziționați până la piele și urcați cu forța în autobuze, pentru a fi duși la audieri. Se pare că încercarea de a copia la examen e pusă, în România, pe picior de egalitate cu crima. De fapt, e încă o tentativă politicianistă de a demonstra poporului „prost" că se luptă, pe bune, împotriva corupției. Asta, în timp ce, la nivel înalt, țara e prăduită cu talent.

De un lucru sunt sigur: nici de această dată nu va plăti nimeni pentru bătaia de joc a autorităților la adresa cetățeanului. C-așa-i la noi.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:26
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou