Baroniada, faza pe partid

Mihai Ghezea , 7 aprilie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
baroniada-faza-pe-partid-39258-1.jpg

Anunțul postat pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta, care anunță o posibilă retragere a premierului din viața politică la sfârșitul acestui an ar putea fi considerată, de unii, drept o încercare disperată de a distrage atenția de la valul de baroni locali PSD care dau cu subsemnatul, care mai de care, pe la DNA.

Dar este mult mai mult decât atât.

Victor Ponta aruncă pe piață ultimul argument care l-ar putea ajuta să scape de obligația de a candida la președinție ori, după caz, un argument în lupta cu baronii locali. Și asta, pentru că președintele PSD se găsește între ciocan și nicovală, iar șansele sale ca primăvara următoare să-l prindă în această funcție sunt aproape nule.

Scenariile posibile nu sunt prea numeroase.

1. Ponta candidează la președinție și câștigă. Liviu Dragnea va deveni președinte al PSD și premier. Calculele reale arată, însă, altfel decât sondajele de opinie. Dreapta a declarat, la unison, că va susține în turul doi pe adversarul PSD-ului.

2. Ponta candidează la președinție și pierde. În cel mult două luni, Guvernul Ponta cade în urma unei moțiuni de cenzură. PSD organizează congres extraordinar. Liviu Dragnea devine președinte al partidului.

3. Ponta nu candidează, folosindu-se de un pretext oarecare. Candidatul susținut de PSD pierde, în mod sigur. Mai departe, vezi punctul 2.
Prin urmare, principalul adversar al premierului nu este nici dreapta, nici Traian Băsescu, nici Crin Antonescu, ci propriul partid. Propriul partid, care este controlat, în proporție zdrobitoare, de baronii locali, al căror reprezentant este Liviu Dragnea.

Baronii locali cer, din ce în ce mai insistent, președintelui PSD, legea amnistiei. Dosarele, cumplit de multe la număr, se apropie de faza finală. Cătușele atârnă infinit mai greu decât interesele politice ale partidului. De cealalată parte, Europa și SUA au transmis mesaje cât se poate de clare că dacă legea trece reacția va fi pe măsură. Ori, acest lucru, exploatat și de opoziție, ar fi catastrofal pentru candidatul la președinție Victor Ponta.

Anchetele și arestările baronilor locali au fost catalogate, de mulți dintre liderii PSD, drept politice. Este adevărat, dar cu o „mică" rectificare: cei în cauză cad pradă luptelor intestine din propriul partid. Duicu de la Mehedinți, ultimul reținut, era mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea.

Nicușor Constantinescu, de la Constanța, era tot din tabăra lui. Cei doi Cosma, de la Prahova, însă, făceau parte din echipa lui Ghiță. Deci a lui Ponta. Și enumerarea poate continua. Arestarea lui Duicu se pare că s-a lăsat cu scântei la București, astfel că premierul amenință cu plecarea din politică. Dacă va reuși să se victimizeze destul, mai câștigă puțin timp. Oricum

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou