Bercea Mondial, catalizator pentru prezidențiale

Mihai Ghezea , 23 iunie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
bercea-mondial-catalizator-pentru-prezidentiale-41175-1.jpg

Fratele președintelui a fost trimis după gratii. O senatoare antenistă a propus o nouă lege a grațierii colective.

După primele momente de entuziasm, tabăra stângii pare, surprinzător, să-l compătimească pe Traian Băsescu. Sunt două evenimente și-o atitudine aparent fără nicio legătură între ele și, cu toate acestea, extrem de legate. Iar urmările vor fi văzute abia peste ceva timp.

Mircea Băsescu nu-i politician. Nici vreun om de afaceri cu fler nu arată a fi. Mai degrabă s-a comportat, atât în relația cu clanul de interlopi, cât și în afacerea legată de arme, ca un gușter care înghite, pe nemestecate, tot ce i se flutură pe la nas. Era inevitabil să și-o fure, mai devreme sau mai târziu. Dar Mircea Băsescu, în tot acest joc, este cantitate neglijabilă. Contează doar în calitate de frate al președintelui, de cal troian, de călcâi al lui Ahile sau de hârtie de prins muște.

Din punctul de vedere al anteniștilor, care au manageriat mediatic tot acest scandal, operațiunea s-a dovedit a fi, până la urmă, un mare fâs. Justiția, care ar fi trebuit să iasă mototolită rău din toate acestea, tocmai și-a câștigat un nimb luminos cât casa, iar premierul, vicepremierul și alți oficiali s-au grabit să adune ceva puncte și să decreteze că, după mandatul dat lui Mircea Băsescu, este clar că este imparțială, independentă și nu mai poate fi influențată. Pentru baronii locali sau pentru Dan Voiculescu, este cel mai rău lucru care se putea întâmpla: orice pedeapsă primită în perioada următoare nu va mai putea fi catalogată drept politică, dictată de sistemul ticăloșit aflat sub ordinele lui Traian Băsescu.

Absolut întâmplător, după cum ar considera unii mai săraci cu duhul, învățătoarea Cristiana Anghel, învățătoarea pe care Antenele au făcut-o, pe rând, celebră, bogată și senatoare, a depus un nou proiect de lege prin care se cere grațierea colectivă. Se pare că cel creat de PSD și ținut la cald până în momentul propice de adoptare nu mai era de ajuns. Evident că nici în noul proiect nu sunt excluși de la grațiere corupții, cei care au dat și primit mită sau cei care au deturnat fonduri sau se fac vinovați de evaziune fiscală.

Până la urmă, primele semne arată că Traian Băsescu nu-și va da demisia acum, când dreapta este încă în degringoladă, iar Victor Ponta ar putea câștiga prezidențialele la pas; că presiunea baronilor asupra conducerii PSD va fi și mai mare, iar anumite acuze nu vor întârzia să apară; că procurorii vor scoate de la sertar și dosare care se credea că vor mucegăi acolo; și, surprinzător, că lui Traian Băsescu îi va crește cota.

Prin urmare, eșec pe linie. Sau câștig, depinde din ce parte privești. Pentru România, contrar spuselor unor plângăcioși plătiți, ce se întâmplă e un lucru bun.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:50
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou