Candidatul surpriză

Sorin Roșca Stănescu, 6 decembrie 2013, Ora 11:00

  • print
  • |
candidatul-surpriza-36553-1.jpg

Se numeşte Mugur Isărescu. Una dintre cele mai longevive personalităţi ale României recente. Eternul guvernator al Băncii Naţionale. Un nume deseori vehiculat. Într-o manieră discretă. O candidatură surpriză la prezidenţiale. Care, pe zi ce trece, încetează de a mai fi o surpriză. Şi se transformă în certitudine. Este el artizanul acestei spectaculoase operaţiuni electorale, sau este doar un instrument? Şi dacă da, al cui?

Cu o insistenţă din ce în ce mai accentuată, INSCOP, un institut de cercetare de piaţă arondat grupului Adevărul şi ale cărui rezultate sunt preluate cu proptitudine nu numai de publicaţia mai sus amintită, ci şi de Evenimentul zilei, HotNews şi România liberă, ne arată că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, s-ar putea califica la alegerile prezidenţiale atât pentru cel de-al doilea tur de scrutin, cât şi pentru o victorie finală.

Cine se află în spatele acestui institut, cine şi ce anume urmăreşte în plan politic este mai puţin important. Cel puţin pentru acest demers analitic. Esenţial însă, mi se pare să încercăm, dicolo de rezultatele unor sondaje de opinie, să vedem care sunt şansele reale ale lui Mugur Isărescu dacă el va decide să se lase aruncat în luptă.

Pentru a înţelege întreaga încrengătură politică ce îl plasează pe Isărescu într-un epicentru informal al cursei prezidenţiale, cred că este util ca, în prealabil, să stabilim câteva premise. Prima şi cea mai importantă este că, în mod oficial, guvernatorul BNR nu a făcut absolut nici un anunţ în această privinţă. Nu a confirmat niciodată vreo intenţie de a candida în 2014, dar nici nu a infirmat, fără echivoc, un asemenea proiect. Pe de altă parte, nu există nicio forţă politică care să-l fi adjudecat în vreo calitate de candidat.

USL, împreună sau separat, dispune de propriul său de proprii candidaţi. Aşa-zisa Dreaptă, la rândul ei, alcătuită din nebuloasă de formaţiuni politice care gravitează în jurul lui Traian Băsescu, a lansat până acum, în mod oficial, numele a doi posibili candidaţi, alţii decât Mugur Isărescu. Este vorba de Cătălin Predoiu şi Mihai Răzvan Ungureanu. S-a mai vehiculat numele Elenei Udrea. Unde, în această paradigmă, ar urma să se înscrie în cursă, dacă o va face, Mugur Isărescu?

Evident, toţi cei care sunt interesaţi de o candidatură a acestuia vizează electoratul de dreapta. Cu atât mai mult cu cât acelaşi Mugur Isărescu a mai candidat o dată tot din partea dreptei. Întrucât este limpede că liberalii îl au drept candidat pe Crin Antonescu, rezultă că Mugur Isărescu ar urma să fie doar candidatul a ceea ce a mai rămas din electoratul lui Traian Băsescu. Şi, din această perspectivă, el ar trebui să îi înlocuiască pe toţi ceilalţi ipotetici candidaţi, apoi să reuşească să obţină suficiente voturi pentru a intra în turul doi, eliminându-l pe Crin Antonescu. Şi numai astfel el ar putea beneficia, teoretic, în al doilea tur de scrutin, de voturile electoratului liberal şi, teoretic, ar putea câştiga în măsura în care, la sfârşitul anului viitor, România profundă va fi mai de dreaptă decât de stânga.

Ar fi o adevărată prestidigitaţie. Pe care însă unii o iau cât se poate de serios în calcul. Şi de aici, fireşte, apar speculaţii. Legate de prezenţă în România a vicontelui Etienne Davignon, liderul neoficial al Grupului Bilderberg, care, din câte se aude, după ce s-a întâlnit cu Traian Băsescu, i-a făcut şi o vizită, la reşedinţa sa personală, guvernatorului BNR. Legenda spune că în Grupul Bilderberg se hotărăsc destinele unor importanţi oameni politici.

Voi reveni într-o tentativă de a anticipa viitoarele mişcări de pe tabla de şah a prezidenţialelor, în eventualitate în care ipoteza Isărescu ar fi adjudecată de unele forţe politice.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou