Cântecul de sirenă al lui Victor Ponta

Mihai Ghezea , 10 martie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
cantecul-de-sirena-al-lui-victor-ponta-38743-1.jpg

Recentele declarații ale premierului Ponta demonstrează cât de mult s-a bazat PSD-ul pe planul de folosire a lui Călin Popescu Tăriceanu pe post de cal troian în PNL, pregătit să rupă partidul în momentul în care i se va face semn.

Pentru cei care mai aveau vreo urmă de îndoială și sperau că demersurile fostului premier pe lângă actualul au fost făcute în urma unui impuls de moment, realitatea se arată tocmai prin insistența lui Ponta de a-l ține în cărți, încercând să-i reconstruiască o imagine pe care și-a distrus-o singur, prostește și iremediabil.

Victor Ponta a anunțat, printre valuri de fum politic, faptul că este nevoit să candideze la președinție, chiar dacă moare de frică. Tocmai de aceea, ar face orice să-l aducă lângă el, în turul doi, pe Călin Popescu Tăriceanu. Și îi promite, la schimb, lui și electoratului de dreapta, postul de premier. Jocul pus la punct în laboratoarele social-democrate sună interesant, dat este extrem de ușor de anihilat în momentul în care adversarii politici vor înțelege despre ce este vorba.

Bref, lucrurile se prezintă în felul următor: Victor Ponta a ieșit, în week-end, cu câteva declarații extrem de interesante. „Lista deja e foarte scurtă: Mugur Isărescu, dacă va dori să candideze, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu şi de la noi din partid, atât cât mă uit, domnul Geoană şi cu mine suntem cei care putem candida cu şanse", a stabilit premierul „finaliștii" care ar putea avea în spate PSD-ul în lupta pentru prezidențiale. „Dacă cumva vom ajunge la concluzia că va fi candidat la prezidenţiale de centru-stânga, fie domnul Oprescu, fie eu sau domnul Geoană, atunci inevitabil premierul va trebui să reflecte o gândire de centru-dreapta. (...) Eu pot lucra ca premier cu un preşedinte cum e Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu sau chiar şi Mircea Geoană", a mai spus Ponta, încercând să schițeze cam care va fi tandemul implicat în bătălia electorală.

Dacă „traducem", descoperim câteva neconcordanțe care dezvălui zonele perdelelor de fum. Ponta încearcă să acrediteze ideea că ori Isărescu, ori Tăriceanu, oameni „cu gândire de centru-dreapta" vor ocupa fie funcția de președinte, fie cea de premier, pentru că PSD-ul vrea ca puterea executivă să nu fie monocoloră. Mugur Isărescu a anunțat, ferm, că nu va candida la președinție, dar n-a spus nimic despre o funcție de șef al Guvernului, iar Victor Ponta încearcă să inducă electoratului ideea că ar fi posibilă o astfel de variantă dacă el va ajunge la Cotroceni.
Tăriceanu, pe de altă parte, va candida la prezidențiale și, din câte lasă să se înțeleagă premierul, va juca un rol de jolly joker, în funcție de cum decurg evenimentele.

Ponta spune că ar putea colabora, din funcția de premier, cu președinți precum Sorin Oprescu sau Mircea Geoană. Aici apare o fractură de logică, pentru că toți au gândire de stânga. Concluzia este una singură: au fost deja scoși din cărți și sunt folosiți, în acest moment, pe post de „hârtie de prins muște".

Toate duc la concluzia că Tăriceanu va fi folosit intens de PSD, în funcție de nevoi, că Ponta este deja candidat la președinție și că, dacă Mugur Isărescu nu va dezminți public și categoric, numele său va fi folosit pentru a aduce stângii procentele de care mai are nevoie pentru câștigarea Cotrocenilor.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:03
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou