Ce-a fost mai ușor a trecut

Mihai Ghezea , 6 ianuarie 2013, Ora 22:02

  • print
  • |
ce-a-fost-mai-u-or-a-trecut-28611-1.jpg

Chiar dacă unii se tem că 2013 este un an cu ghinion, cei mai mulți dintre politicienii noștri par hotărâți să rămână culcați pe urechea pe care au picat după alegerile din decembrie.

Câștigătorii încă desfac șampanii și trăiesc euforia succesului politic, ceilalți își ling sârguincios rănile, iar țara merge mai departe cum s-o nimeri, din inerție. Mai e puțin și vom asista la răzbunări și plăți de polițe interne, fiecare prin partidul lui.

La liberali este vizată aripa rebelă a lui Chiliman și Tăriceanu, pentru că ar putea tulbura puțin apele înainte de prezidențialele din 2014, iar la democrat liberali e o bătălie surdă pentru câștigarea partidului, între actualul președinte, Vasile Blaga și tabăra de la Cotroceni, în frunte cu Falcă și Udrea. Aparent, cel mai bine stau oamenii lui Ponta, care au câștigat tot ce se putea câștiga și, teoretic, nu mai au nicio grijă timp de patru ani. Aparent, pentru că în realitate lucrurile stau tocmai pe dos.

Traian Băsescu pare că și-a schimbat tactica, dacă nu la 180 de grade, cel puțin cât a putut el de mult și pare decis să câștige încă o dată, chiar cu armele adversarilor. Dacă până acum a decontat toate lipsurile pe care populația le-a suportat în ultimii ani, iar sloganul "Jos Băsescu!" pare să fi fost suficient USL-ului pentru a câștiga detașat, președintele face acum antijoc.

Are grijă să le reamintească permanent românilor că alianța aflată la guvernare dispune de toate pârghiile de care are nevoie și că este singura responsabilă pentru ceea ce se întâmplă în România. De aceea nici n-a comentat absolut nimic atunci când s-a pus problema desemnării premierului: a lăsat să se înțeleagă că este pur și simplu zdrobit de forța pe care guvernanții au obținut-o în urma votului popular și că nu mai are nicio putere.

De fapt, e în poziția în care se simte cel mai bine: aceea de victimă. Și știe foarte bine că așteptările populației de la actualul Guvern sunt enorme, iar posibilitățile acestuia extrem de limitate. Dacă reușește să stea "pe burtă" destul timp, iar guvernanții nu vor face o politică inteligentă, extrem de transparentă, Traian Băsescu își va aduce partidul la guvernare înainte ca ceilalți să înțeleagă ce li se întâmplă.

Tocmai de aceea, anul care abia începe poate fi catalogat drept unul crucial pentru România. Războiul politic nu s-a terminat, ci a renăscut pe alte fronturi, mai ascunse și cu atât mai periculoase, iar ce este greu abia începe.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:59
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou