Chiar sunt grecii mai proști ca noi?

Pavel Roman, 6 iulie 2015, Ora 16:04

  • print
  • |
chiar-sunt-grecii-mai-prosti-ca-noi-46619-1.jpg

Tot mai mulți, așa ziși specialiști români, constată că grecii au greșit votând împotriva planurilor UE de refinanțare a Greciei și concluzionează că grecii sunt la fel de proști ca și românii când denunță dictatura cămătarilor internaționali.

Oare? Există loc de comparație între români și greci la acest capitol? Trăiesc românii la fel de bine ca și grecii ca să ne putem compara și să punem pe picior de egalitate comportamentul grecilor cu al românilor? Avem același nivel de trai și aceleași venituri ca și grecii ? Nu se vede că supraviețuirea României se datorează, ca și în cazul grecilor, împrumuturilor externe, de la marii cămătari mondiali, dar, spre deosebire de greci, marea majoritatea a cetățenilor români sunt săraci, sub limita decenței în ce privește asigurarea traiului ? Nu se vede că, încet dar sigur, pentru a restitui împrumuturile făcute de o clasă politică iresponsabilă, respectiv a achita ratele scadente și dobânzile, cedăm, la prețuri de nimic, subevaluate de mafia coorporatistă, toate resursele necesare supraviețuirii nației? Intrebarea se pune, ce se va întâmpla când nu vom mai fi proprietari ai resurselor pe care azi încă le mai avem, dar care, prin politica antinațională inaugurată de Năstase, continuată de Tăriceanu, Boc și Ponta, vor fi preluate, în curând, în totalitate de corporațiile internaționale ? Ce se va întâmpla când cetățenii români nu vor mai avea acces la rezervele de petrol și gaze datorită prețului practicat de marile corporații sau se vor epuiza ? Când energia electrică, ca și gazele - pentru liberalizarea cărora s-au bătut corporațiile din spatele FMI și BE, conștiente că le pot valorifica mai profitabil pe piețele din centrul UE, unde veniturile populației sunt de cel puțin 5-10 ori mai mari ca în Romania -, vor fi preluate, în totalitate, de samsarii străini și le vor vinde cui plătește mai bine ? Ce se va întâmpla când grosul agriculturii, urmare a vânzării celor mai mănoase terenuri agricole, va deveni monopolul total al corporațiilor străine, care vor impune prețurile pe piață și vor asigura, cu prioritate, piețele UE din țările unde cetățenii au venituri mult mai mari decât în Romania ? Cine va supraviețui ? Cu mentalitatea noastră de "capul plecat sabia nu-l taie" și "mai rau să nu fie", vom avea altă soartă decât autoexterminarea lentă și dezintegrarea națională ? Pentru că, analizând obiectiv, fără subiectivismul naționalist și patriuotismul de paradă, dintr-o nație, am ajuns, în prezent, o populație, fără demnitate, fără orgoliu național și fără perspectivă, abandonată de politicieni și guvernanți intereselor corporațiilor internaționale.

Grecii, prin referendum, s-au răsculat nu împotriva UE și nici a sistemului capitalist, concurențial, ci pentru că vor să-și apere nivelul de trai cu orice preț, amenințat de marii cămătari mondiali și nu acceptă să trăiască mai prost decât nemții, italienii, francezii sau alte țări din UE, cât timp sunt membrii UE. Muncesc la fel ca cei din UE și vor tratament egal și echitabil, pentru că, să nu uităm, Grecia a făcut parte din primele trei episoade ale formării UE, ca un pilon de bază. Și, spre deosebire de noi, când au aderat la UE, grecii n-au facut-o necondiționat, ci și-au negociat un statut de partener și nu de vasal. Noi, ca niște tâmpiți, pentru că nu îndeplineam condițiile (și nu le îndeplinim nici astăzi la capitolele: politic - pentru că, în pofida propagandei, nu avem încă instituții stabile care să garanteze democrația, respectarea drepturilor omului și ale minorităților, existența și funcționarea unei justiții independente; economic - pentru că nu putem încă vorbi despre existența în Romania a unei economii de piață funcțională capabilă să facă față presiunilor concurențiale ale pieței interne UE; instituțional - este mai mult decât deficitară și manifestăm o reticență inexplicabilă privind transpunerea legislației comunitare și capacitatea de a aplică angajamentele asumate), am negociat „în genunchi" și am acceptat toate condițiile impuse de UE, iar acum trebuie să ne mulțumim cu statutul negociat, echivalent cu cel de colonie, fără drepturi egale cu ceilalți membrii UE, printre care și Grecia. Spre deosebire de greci, care sunt parteneri cu drepturi echivalente în UE, noi arătăm, din toate punctele de vedere (cu excepția clasei politice, care arată ca în țările din America de Sud, în timpul dictaturilor) ca un gheto situat la periferia UE, având statutul rezervat coloniilor, adică de furnizori de materii prime, forță de muncă ieftină și de piață de desfacere pentru gunoaiele alimentare sau autoturismele second-hand ale UE.

Facând o comparație obiectivă, între procentul produselor fabricate în Grecia și UE, ce se vând în comerț în Grecia și Romania și procentul produselor fabricate în UE și în Romania ce se vând în Romania și Grecia avem statistica reală a diferențelor dintre Grecia și Romania și locul în care se situează România, în raport cu Grecia, în UE, atunci când facem comparație.

Comparând faptul că până acum Romania și-a achitat împrumuturile iresponsabile și împovorătoate de la FMI, BE și alți cămătari, făcute de clasa politică, din vânzările avuției naționale (active, terenuri, materii prime, etc.), în timp ce Grecia a încercat să le susțină și acopere din PIB-ul realizat, avem falsa impresie că suntem în avantaj și că Grecia stă mult mai prost la acest capitol. O mare eroare, pentru că România se află în faza în care se afla Grecia în anii 80, cu desosebirea că procesul de devalizare al României se desfășoară cu o viteză de 10 la 1, în timp, față de Grecia, într-o țară în care industria a dispărut iar agricultura a rămas la nivelul arhaic din anii 1990. Or, când facem comparațiile, trebuie avut în vedere că resursele naturale sunt pe sfârșite și nici industrie nu prea mai este de vânzare. Iar Romania, între timp, în loc să se echilibreze economic din vânzarea activelor și resurselor, să investească măcar în infrastructură rutieră, precum grecii, a acumulat doar o datorie externă de peste 97 miliarde de Euro și atât. 97 de miliarde de euro împrumutați, cheltuiți pe parodii de investiții supraevaluate, prin care s-au transferat doar formal sumele de bani în Romania (multe corporații, au realizat obiective de investiții în România, din bani europeni, la prețuri exorbitante, România rămânând și fără obiective și datoare) sau s-au cocretizat în averi incomensurabile acumulate de clasa politică și mafia din jurul ei.

Și, ca de obicei, speculând ignoranța, naivitatea și toleranța stupidă a românului, Ponta, ca orice politician ipocrit care l-a precedat în fruntea guvernului, pentru a puncta la capitolul imagine - de socialist stângist, apărator al intereselor celor săraci -, aplaudă referendumul grecesc ca și cum ar fi o soluție și pentru România. Uită însă, deliberat, că Grecia a împrumutat bani pentru dezvoltare și nu a imprumutat peste 11,3 miliarde de Euro în ultimii doi ani pentru a întreține și recompensa camarila politică instaurată în toate instituțiile publice. Uită că, spre deosebire de greci, a cheltuit aiurea peste 80 de milioane de Euro pentru a eficientiza activitatea de colectare fiscală, care se află cu peste 13 procente sub nivelul de colectare din Grecia, adică cu peste 32,5 miliarde USD anual diferență în minus și continuă să asigure salariile și cheltuielile publice din împrumuturi de la cămătarii de unde s-au împrumutat și grecii. Dar, spre deosebire de români, Ponta și predecesorii săi nu spun că grecii au investit bine banii împtumutați, în infractructură rutieră, în turism, în agricultură și au economii private, în banci, la nivelul întregii datorii externe, astfel că pot supraviețui unui cataclism financiar. Ce facem noi însă într-o astfel de situație ? Cu un guvern ca și cel al lui Ponta, în care au prosperat doar mafiile fiscale, nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă România ar intra în incapacitate de plată !

Spre deosebire de români, grecii au autostrăzi, industrie și agricultură competitive în UE, un PIB anual de 250 miliarde USD și o datorie de 320 miliarde Euro la o populație de 11 milioane locuitori. Noi, românii, ce avem ? Un PIB de 169 miliarde USD și o datorie externă de 97 miliarde de Euro, la o populație de peste 20 milioane locuitori. Avem însă corporații străine pe care le numim industrie autohtonă, arendași și latifundiari străini care cultivă și transferă cerealele în țările de origine și materii prime, respectiv resurse naturale cedate gratuit Austriei. In concluzie, n-avem industrie autohtonă, avem o gricultura falimentată de lipsa subvențiilor și un guvern care nu știe să colecteze taxele de la mafie ci să împrumute de la cămătarii internaționali. În aceste condiții putem fi mai optimiști decât grecii ? E același lucru să-l pui pe grec, dintr-un venit mediu de peste 2333 USD lunar/cap de locuitor, să achite datoria publică de aproximativ 600 euro lunar/cap de locuitor, ca și pe român, obligat să achite 200 Euro lunar/cap de locuitor, dintr-un venit mediu de 580 USD lunar ? Există elemente de comparație în avantajul României ? Or fi grecii pe marginea prăpastiei, dar nici situația României nu este prea „roză", pentru că eficiența economică a grecului ( de 28.000 USD anual/cap de locuitor) este net superioară românului (7000 USD anual/cap de locuitor) și nu prea lasă loc de comparație, decât demagogică.

Singura asemănare între Romania și Grecia și dovada prostiei care ne leagă este faptul că nu cei care au contractat împrumuturile sunt cei ce vor suferi, ci fraierii, care, pe lângă că au rămas fără rezervele vitale ale subzistenței (petrol, gaze, păduri, pământ arabil, industrie, agricultură, etc.), înstrăinate (contra șpăgi, de regulă) de cei care au guvernat țara, vor trebui să ramburseze împrumuturile făcute de Năstase, Boc sau Ponta (în cazul României), iar unica sursă va fi majorarea impozitelor și taxelor populației.

Vi se pare greu acum ? Vi se pare că avem suprataxare ? Să vedem când nu ne vom mai putea permite să locuim la casă și să deținem terenuri agricole pentru a ne asigura subzistența (ce contravine politicilor corporatiste, cărora nu le place independența), din cauza taxelor pe proprietate, dacă-i mai considerăm proști pe greci ! Ei știu exact ce înseamnă majorări de taxe și ce înseamnă cămătăria marilor fonduri, gen FMI sau BE și ce-ar reprezenta majorarea taxelor unei populații obișnuită să trăiască decent, precum partenerii lor din UE. Noi ce știm ? Să supraviețuim din evaziunea facută vânzând mărfuri grecești sau spaniole ? Să ne lăsăm „îmbrobodiți" de șmecherii ajunși la putere, care împrumută miliarde de euro/lunar de la cămătarii internaționali, mințindu-ne că o fac pentru dezvoltare și investiții profitabile, când, în fapt, n-au alte soluții pentru a rămâne la putere și nu vor să recunoască faptul că România este în faliment de teamă că pierd puterea ? Păi când nu colectezi cât cheltui și împrumuți pentru a acoperi cheltuielile, cum se numește ? Cumva eficiență ?

In aceste circumstanțe nu este evident că între români și greci există o uriașă diferență ? Că, spre deosebire de greci, pe români nu păstrarea nivelului de trai, ci foame îi va scoate în stradă ? E echivalent ?

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:50
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou