Congresul PSD, văzut din culise

Mihai Ghezea , 22 aprilie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
congresul-psd-vazut-din-culise-30331-1.jpg

De la distanță, Congresul PSD a fost unul absolut liniștit, ținut doar pentru că-i la modă, dacă ținem cont că toate partidele au avut câte unul în acest an. "Premianții" au fost cunoscuți din timp și nu au avut vreo surpriză. Cu câteva mici excepții.

Nici vreo hotărâre senzațională nu s-a adoptat. Poate doar faptul că s-a dat verde pentru fuziunea cu UNPR, dar și rezoluția respectivă poate fi trecută la rubrica acțiunilor care au trebuit bifate la Congres doar pentru că așa cere statutul.

Și totuși, dacă privim în profunzime, descoperim câteva semnale care au fost date și din care se pot trage concluzii privitoare la viitorul partidului, dar și al scenei politice din România.

Probabil cele mai vii momente din cele două zile ale Congresului au fost legate de întoarcerea lui Adrian Năstase. Primit cu aplauze furtunoase, cu zâmbete, cu urări de bine și cu mâini întinse, fostul președinte al partidului a părut, mai degrabă, că este prezent la Sala Palatului în special ca însoțitor al fiului său, pe care încearcă să-l lanseze în politică.

Nu este prea clar, nici pentru Năstase, dacă foștii săi colegi de partid chiar se bucură de întoarcerea sa sau doar se simt vinovați. Întâi, pentru că în perioada în care a stat după gratii nu au fost prea mulți cei care să-și amintească de el. Apoi, pentru că, așa cum spuneam și în urmă cu ceva timp, a fost abandonat de mai-marii partidului și "predat" ca monedă de schimb, cu puțin timp înainte să se dea sentința de condamnare. Nu în ultimul rând, pentru că "singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase. Sper să aibă puterea să treacă peste asta. Adrian, bine ai venit acasă!", a spus Liviu Dragnea, recunoscând, indirect, sacrificarea fostului premier.

În altă ordine de idei, PSD a demonstrat că a devenit un partid extrem de disciplinat, unde se votează în unanimitate deciziile de la centru. O dovedesc câștigarea unui post de vicepreședinte regional de către Marian Oprișan în fața lui Nicușor Constantinescu, dar și victoria lui Robert Negoiță în fața unui Marian Vanghelie care, după ce a făcut show în prima zi și a cerut dragostea lui Ponta, n-a mai considerat necesar să vină și a doua zi la lucrări. Chiar dacă Negoiță a gafat incredibil, punând semnul egalității între PSD și PCR, chiar de la tribuna Congresului social-democraților.

Ar trebui să luăm în considerare și faptul că s-a dat semnalul, aproape oficial, că vom avea opt regiuni, iar acest lucru va crea tensiuni mari în relația cu liberalii. Prezența lui Sorin Oprescu și discursul său sunt, de asemenea, semne că nu-i exclusă candidatura acestuia la prezidențiale. S-a mai anunțat și ruperea USL pe perioada campaniei pentru europarlamentare. Dar toate acestea vor exploda abia peste câteva săptămâni sau luni. Până, la urmă, n-a fost deloc lipsit de miză și de substanță Congresul PSD.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou