Constituţia poate ajunge la calendele greceşti

Sorin Roșca Stănescu, 19 noiembrie 2013, Ora 17:52

  • print
  • |
constitutia-poate-ajunge-la-calendele-grecesti-36049-1.jpg

Ultima oară, Traian Băsescu a depus jurământul pentru acest mandat de cinci ani la 21 decembrie 2009. Ceea ce înseamnă că, la aceeaşi dată, şi viitorul preşedinte trebuie să depună jurământul.

Este un prim termen care e bine să fie ţinut minte. Mai există un alt termen, extrem de important. De un an calendaristic din momentul publicării în Monitorul Oficial a Legii referendumului. Până când nu expiră acest an, Constituţia revizuită nu poate fi supusă aprobării populaţiei. Aceste două termene, precum şi alte câteva circumstanţe, fac, aşa cum arătăm şi în câteva analiza anterioare, improbabilă adoptarea Constituţie revizuite înainte de prezidenţiale. Iar dacă se face simultan cu prezidenţialele, atunci mandatul viitorului preşedinte va fi tot de cinci ani. După care noua lege fundamentală va putea intra în vigoare.

Pentru ca românii să se poată încadra în termenul prevăzut de Constituţie, pentru a avea un nou preşedinte cu jurământul dat la 21 decembrie 2014, este limpede că primul tur de scrutin ar trebui să aibă loc duminică, 7 decembrie, iar al doilea tur de scrutin duminică, 14 decembrie. Urmând ca, până pe 21, să se centralizeze toate rezultatele din ţară şi din străinătate şi să se poată soluţiona contestaţiile. Şi, în aceste condiţii, când ar putea fi organizat referendumul pentru adoptarea Constituţiei revizuite? Strict aritmetic, ar mai fi timp. În sensul că preşedintele Traian Băsescu, dacă nu mă înşel, ar avea posibilitatea să promulge, într-una din zilele următoare, Legea referendumului, pentru a începe să curgă termenul de un an. Numai că nu o va face. Va lungi cât va putea acest moment.

Are tot interesul ca viitorul preşedinte să fie ales pe actuala Constituţie, cu un mandat de cinci ani şi cu prerogative excesive, întărite prin diverse acte normative paralele cu Constituţia şi prin controversate decizii CCR. În felul acesta, el atinge două scopuri. Speră să îşi negocieze transferul unor puteri de care dispune către viitorul locatar de la Cotroceni. Şi ştie că, în acest fel, cu un madat de cinci ani, forţează mâna PSD să meargă cu un candidat propriu. Ceea ce ar însemna ruperea USL.

Cum reacţionează USL în faţa acestei provocări? În primul rând, îl avertizează pe preşedinte ca, în zece zile - două, trei au şi trecut -, liderii celor două camere ale Parlamentului au posibilitatea să semneze legea în locul şefului statului şi să o publice în Monitorul Oficial. Asta ar însemna că, până la sfârşitul acestei luni, termenul de un an, stabilit de Curtea Constituţională pentru intrarea în vigoare a Legii referendumului, ar începe să curgă. Şi, teoretic vorbind, ar fi posibilă organizarea referendumului înaintea primului tur de scrutin al prezidenţialelor din 2014.

Dar numai teoretic. Întrucât nu am putea avea, la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, două campanii diferite şi, într-un interval atât de scurt, două alegeri diferite. Pentru referendum şi pentru alegerea preşedintelui. Pur şi simplu legile nu permit. În plus, toată această operaţie mai presupune o etapă. Şi anume trecerea proiectului Constituţiei revizuite prin Parlament. Ceea ce va presupune îndelungate şi aprige dezbateri. După care Constituţia revizuită va putea fi atacată, atenţie, pe rând, la Curtea Constituţională de oricare dintre partidele parlamentare şi, evident, de preşedinte. Ceea ce, din nou, are toate şansele să dinamiteze proiectul unei noi Constituţii care să intre în vigoare până în alegeri. Sau care să aibă vreun efect în ceea ce priveşte statutul viitorului preşedinte.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou