Cursa pentru Cotroceni

Mihai Ghezea , 2 iunie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
cursa-pentru-cotroceni-40672-1.jpg

Nimeni n-a ieşit mulţumit, cu excepţia lui Mircea Diaconu, în urma alegerilor. Toţi aşteptau un rezultat mult mai bun, PSD spre 42-43, PNL spera măcar un 17%, PDL a fost cel mai aproape de speranţele reale, iar PMP-ul a fost o nenorocire în viziunea unora, nu şi a lor.

Cred că a fost semnalul clar că dreapta nu mai poate sta separată, că nu are nicio şansă, iar gestul lui Vasile Blaga şi Crin Antonescu de a se coaliza va produce o dorinţă similară de apropiere şi a partidelor mai mici precum PNŢCD, FC, Noua Republică. Problema e că va fi greu de acceptat de către opinia publică o colaborare, de pildă, între Crin Antonescu - Adrian Papahagi, Vasile Blaga - Elena Udrea, Monica Macovei - Crin Antonescu, din punct de vedere al oamenilor e foarte delicat.

Chestiunea acestei noi drepte, care se va unifica, este cum se va poziţiona faţă de Traian Băsescu, asta e cheia. În funcţie de poziţia faţă de Băsescu va fi o şansă în plus pentru prezidenţiale. În opinia mea şi din ce văd în date, o poziţionare polară faţă de Băsescu, chiar dacă ea contravine unei opinii generale, ar fi mai degrabă valorizată pozitiv de către electoratul nemulţumit şi în consecinţă să iasă la vot şi să-i dea votul lui Crin Antonescu.

Rămân la părerea că din dreapta românească tot Crin Antonescu va fi candidatul la funcţia de preşedinte. Se tot spune acum că „Domnule, cele 5-6-7 procente ale lui Traian Băsescu le va da dreptei în turul 2". Nu ştiu dacă e chiar aşa, plus că aceste procente sunt mai mici decât procentele nemulţumiţilor şi sunt mai mici decât procentul celor care nu ies la vot. Aici e cheia.

PSD-ul ăsta este de 40%. E un PSD mai mare decât sub Geoană, e mai bine armonizat inclusiv pe voturile pe regiuni. PSD rămâne să încerce printr-un candidat optim, să rupă din alt electorat. Lor le mai trebuie 5-6 procente. De unde le va lua? Tot din zona asta, eu aşa o văd, Dan Diaconescu - 3 procente, PRM alte 2-3 procente, PNG cu ce-a mai rămas, deci s-ar face de 5-7 procente.

PSD nu se poate adresa, din păcate, electoratului urban, activ, cu studii superioare, nu are discurs şi mesaj pentru ei, deci trebuie să ia tot din zona cu educaţie sub medie, rurală, persoane de vârsta a treia, acolo se poate face ceva. Există potenţial, şansele PSD-ului pentru că procentele adunate ale dreptei şi ale stângii sunt apropiate, undeva la 40 -40. Atunci întrebarea firească, logică, este de unde mai iau? De la PPDD, de la PRM, că votează de stânga, populist, stângist, deci PSD ar avea teoretic de unde să facă 50%.

Un nume care ar putea să adune cu siguranţă toate voturile PSD şi ar putea să ciupească ceva în plus de la anumite categorii de alegători: Sorin Oprescu. Sorin Oprescu îl poate înfrunta pe Crin Antonescu într-o emisiune directă de tur 2.

Ţine la bătaie, are verbul la el, e la fel de ironic şi de miştocar cum este Crin Antonescu, ar fi chiar interesantă o astfel de confruntare. PSD-ul nu are de unde să scoată pe altcineva. E Victor Ponta, Liviu Dragnea e puţin probabil, iar alţii n-au, pur şi simplu n-au alţii, şi să scoţi unul din joben, să-l aducă pe Isărescu, e complicat. Cât despre Klaus Iohannis, dacă va fi propus, şi prin absurd va câştiga, este uşor de şantajat cu dosarele ţinute unde trebuie, de cine trebuie.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou