Decontul amatorismului

Pavel Roman, 3 mai 2015, Ora 11:57

  • print
  • |
decontul-amatorismului-46435-1.jpg

Să circuli pe muchie de cuțit, să nu te tai și nici să nu cazi, e o performanță pe care Guvernul Ponta o reușește impotriva tuturor profețiilor. Secretul nu e în inteligență, în realizări sau profesionalism - cum încearcă Ponta să convingă, ci în marketingul deșanțat, întreținut din banii statului (ai populației), adică în utilizarea științei de a minți la un astfel de nivel încât minciuna să pară realitate. S-a ajuns până acolo încât după ce a fost lăsat în fundul gol (în loc de austostrăzi, școli, spitale, banii au fost investiți în instituții de manipulare, adică in media, ONG-uri, institute de sondare, etc.), furându-i-se totul (chiar și viitorul)  și a fost umilit dincolo de logică, cetățeanul continuă să aplaude, stil nord-coreean mărețele realizări, practic inexistente, ale circarilor pontiști, care au ajuns să transforme România într-un holywood de prost gust, un fel de mega-circ în care iluzia a substituit realitatea.

Pentru că Guvernul și Ponta nu dau de la ei (ei, precum șeful ANAF și-au ascund banii prin offshore, prin Cipru) și nu ei trebuie să ramburseze creditele uriașe (de peste optsprezece miliarde de Euro), pe care le-au contractat pentru echilibrarea bugetului public (adică întreținerea instituțiilor statului și a unei armate de funcționari și portărei care bagă statul în faliment, ori a unui aparat represiv excesiv, ce controlează și monitorizează populația, în numele unei stupide decizii a CSAT ce a substituit Parlamentul și Constituția, de parcă România ar avea peste trei sute milioane locuitori, adică cât SUA), Ponta a trecut la pomeni electorale, adică la mituirea cetățeanului, încă de pe acum, pentru a-și salva funcția și a mai prosti încă o dată naivii să aleagă hoții PSD-iști pentru guvernarea(jefuirea) țării.

Lovitura parșivă a reducerii TVA la alimente, este de departe cea mai vicleană strategie de marketing politic, pentru că ferchezuiește imaginea premierului și vinde și iluzia creșterii nivelului de trai, prin ieftinirea ipotetică a alimentelor. Este jumătatea de adevăr servită frappe, ca să nu i se simtă gustul real, ce ascunde cealaltă jumătate de adevăr elementar, adică faptul că reducerea TVA nu poate și nu are efect într-o piață monopolistă, în care criteriul fundamental îl constituie profitul realizat prin controlul ofertei și cererii. Cu mici excepții (precum Smithfield sau Agricola Bacau - producători de carne) și câteva sere private, sezoniere (producători de legume) România nu mai are producători suficienți ca să conteze ca și ofertă într-o piață dominată de producătorii UE. Adică n-are cu ce alimenta piața și n-are astfel instrumente pentru controlul pieței, respectiv ofertă care să alimenteze o piață concurențială. Din contra, România, în fața mirajului occidental (adică a luminilor din vitrinele comerciale), a capotat necondiționat, devenind nu un partener european (așa cum ar fi fost normal și corect) ci un popor tâmpit, tras pe sfoară de politica colonialo-expansionistă a occidentului. Când trimiți un popă la Bruxelles (și acela certat cu Dumnezeu !) ca specialist în agricultură, care a semnat un acquis comunitar, vizând producția agricolă și subvenții, ce ne situează pe ultimul loc în UE, cum să ai o piață agricolă capabilă să acopere cererea și să-ți păstrezi monopolul asupra producției agricole ? Cum să produci competitiv cu restul UE când agricultura este subvenționată într-un raport de 1/3 față de restul blocului UE ? Când Spania, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda și alte țări din UE subvenționează ha. de teren agricol cultivat, cu sume începând de la 400 și până la 650 Euro, cum poate România concura cu o subvenție de 160-170 Euro/ha. ? E clar că prin acestă stratagemă (rezultat al imbecilității echipei care a negociat în numele României acquis-ul comunitar pe agricultură) eram predestinați și am devenit o țară de consumatori, pentru că, în orice condiții ai produce, este imposibil să realizezi produse mai ieftine decât cei care au subvenții duble sau triple. Și pentru ca prostia să fie definitivă, nu numai ca ne-am distrus singuri, prin nesubvenționare, producția agricolă, adică oferta care alimentează piața, ci, în numele cretin al așa ziselor investiții străine, am asigurat toate facilitățile creării unei piețe de monopol totale care a asasinat concurența internă încă înainte de a se naște.

Conform statisticilor Consiliului Fiscal, Organismelor UE, SRI și altor organisme care au analizat fiscalitatea, gradul de colectare al TVA în România este undeva în jurul a 40%. Adică din total TVA colectată de la populație, doar 40% ajunge la bugetul de stat. În aceste condiții, furtul anual de TVA în România se ridică la peste 80-90 miliarde lei. Procentul cel mai mare al colectării TVA îl reprezintă comerțul cu amănuntul, desfășurat de marile retailuri, ce reprezintă aproximativ 80% din total cifră afaceri în comerț. Prin metoda „carusel", adică interpunerea între vânzătorul final (retailist) și producător/importator sau achizitor intracomunitar, a unor societăți comerciale de tip „fantomă", 80% din TVA colectată de marile retailuri din România a fost și continuăa să fie sustrasă. Or, a susține că marile retailuri nu știu ce se întâmplă, e ca și cum un patron de bordel ar susține că afacerea sa n-are legătură cu sexul !?). Când ai la dispoziție 24% din valoarea mărfii, pentru „împărțit" și para-ndărăt, evident că și prețurile de detail pot fi reajustate, scăzând din TVA sustrasă. Mai simplu spus, marii engrosiști, care încasau 24% TVA și o sustrăgeau prin intermediul fantomelor, își puteau permite să practice prețuri mai mici, pentru că le puteau „compensa„ din TVA sutrasă. Ce n-a înțeles primul-ministru și Guvernul când au luat decizia reducerii TVA este faptul că de profitul marilor retailuri care controlează piața alimentelor în România, nu te poți atinge. Or, când 80% din TVA colectată de marile retailuri în România se evapora prin metoda carusel, evident că o parte din acest TVA, necontabilizată, se regăsea și se regăsește și în profitul marilor retailuri, creat prin achiziții la prețuri sub cele reale ale pieței. Cum reducerea TVA va elimina o parte importantă din piața neagră ce alimenta marile retailuri și nu va mai putea influența scăderea prețului en-gros, automat prețul mărfurilor se va apropia de prețul real, marja de 9%, chiar sustrasă, nemaiputând asigura profit pentru intermediar și scaderea prețului en-gros. Și cum marile retailuri nu concep scăderea profitului, evident că vor crește prețurile, pentru că și prețurile en-gros vor crește, până la realizarea marjei de profit estimate. Aceasta pentru că cererea este constantă (se știe exact care este consumul minim de alimente) iar oferta este un monopol controlat în totalitate de marile retailuri care si-au împărțit arealele în funcție de cerere. Deocamdată, în lipsa surplulsului de producție și a infrastructurii de comerț care să impună concurență reală, marile retailuri au format un cartel puternic și un monopol imposibil de spart, indiferent cât si-ar dori Ponta prin aplicarea unor metode comuniste.

Dacă Victor Ponta s-ar fi înconjurat de specialiști și nu de emanați politici, ar fi știut că evaziunea fiscală în România și, în special, furtul de TVA, a fost generată și întreținută, în primul rând, de lăcomia pentru profit al marilor retailuri și că acestea au fost consecința monolului creat de prostia guvernelor care a încurajat această mizerie. Nefiind producători și depinzând direct de importuri sau achiziții intracomunitare, care sunt monopolul exclusiv a celor care dețin infrastructura de comerț, adică a marilor retailuri, n-ai nici cum impune regulile de piață și nici nivelul profitului, care sunt instrumentele de bază ale societății capitaliste. Eliminând mafia intermediarilor, prin scăderea cotei de TVA, nu înseamnă că reduci consumul sau cererea. Or, când n-ai producție și ești dependent total de import și achiziții intracomunitare, n-ai infrastructură care să concureze cu cea a marilor retailuri, evident ca nu poți avea control asupra prețurilor. Ca să nu-și diminueze profiturile, marile retailuri au două variante: ori se aprovizionează direct de la producători - cum au procedat inițial, până când s-au format rețelele de crimă organizată, pe care le controlează -, ori continua să se aprovizioneze de la rețelele en-grosiste existente, care, în lipsa marjei de TVA sustrasă, vor majora prețurile. Adică va funcționa, în continuare, mecanismul monopolului în cazul ofertei, generat de o piața constantă și de o lipsă crasă de profesionalism a guvernanților ce n-au înțeles, după douăzecișicinci de ani cum funcționează piața liberă și piața de monopol.

Pentru a contracara monopolul marilor retailuri comerciale asupra producției și comerțului, scăderea prețurilor la alimente și creșterea nivelului de trai, România nu are decât doua soluții: renegocierea subvenției agricole, care ne-a transformat în colonie (furnizori de materii prime, forță de muncă ieftină și piață de desfacere) și introducerea colectării TVA prin metoda simplificată (taxare inversă), care ar elimina marea evaziune fiscală estimată la peste 80-90 miliarde lei anual. Orice alte experimente nu sunt decât manipulare și marketing politic prin care adevărul - adică faptul că prin politica dezastruoasă execitată, guvernele României, începând cu guvernul Năstase, au adus România în postura unei colonii furnizoare de materii prime, forță de muncă ieftină si piață de desfacere -, este ascuns sistematic, România supraviețuind, în fapt, precum Grecia, din împrumuturile lunare de miliarde de Euro, prin care toate guvernele perindate au amanetat viitorul actualei și următoarelor generații.

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou