Dreptul la informare

Mihai Ghezea , 20 mai 2014, Ora 14:29

  • print
  • |
dreptul-la-informare-40359-1.jpg

Versiunea simplă pe care cetățeanul de rând o are asupra unei lumi împărțite în „buni" și „răi", potrivit căreia atât unii cât și ceilalți se ghidează după principii, poate greșite, dar asumate cu sinceritate, a fost înlocuită de o alta, pe măsură ce ziariștii și investigatorii independenți, pierzându-și respectul față de cei care nu îl meritau, dezvăluiau faptul că „cei răi" și „cei buni" încheiaseră acorduri între ei, că destinul popoarelor și al națiunilor se hotărăște pe baza unor rațiuni strategice si economice, cu o totală lipsă de considerație față de milioanele de vieți care se pierdeau sau de libertățile fundamentale care erau călcate în picioare.

Într-un cuvânt, ceea ce ni se oferă nouă, de politicieni, oamenilor de rând, simpli pioni și, atunci când trebuie, victime colaterale, este fără niciun ocoliș, nimic altceva decât o minciună sfruntată transformată în gradilocvență, patriotism și mai ales în altruism și noblețe, calități pe care le venerăm cu toții.

Nimic, dar absolut nimic, din ceea ce ne parvine din partea politicienilor, a instituțiilor și a grupurilor mediatice nu merită, din capul locului, încredere. În acest moment, singura atitudine înțeleaptă este aceea de neîncredere și singura armă în mâna noastră este să denunțăm ceea ce se întămplă. Scoaterea în evidență a intereselor ilegale a celor care dețin puterea nu ajută prea mult și ascunde în sine riscuri pentru cei care investighează și denunță, dar, cel puțin arată clar care sunt regulile jocului.

Ceea ce va găsi cititorul în aceaste rânduri, un îndemn să denunțe minciuna, nu constituie chiar un motiv de optimism. Este rezultatul unei munci de investigație lungă și conștiincioasă asupra diferitelor intrigi și evenimente din cea mai fierbinte actualitate, care ne arată cum este în realitate lumea în care trăim, societatea pe care am construit-o cu toții. Dacă, după ce am cunoscut aceste fapte, considerăm că trebuie sau nu să adoptăm o atitudine, alta decât resemnarea, este un lucru pe care fiecare trebuie să-l hotărască singur.

Un prieten, ziarist de investigații, trecut prin multe, îmi spunea că în jurnalele de știri de la televiziune ar trebui să apară scris pe ecran cu litere mari ceva de genul „orice asemănare cu fapte și întâmplări reale este o pură coincidență". Și adevărul este că, dacă ne gândim puțin, ne dăm seama imediat că avem acces doar la „decupaje" din realitate. Suntem obișnuiți să vedem la televizor, să ascultăm la radio, să citim în ziare, informații referitoare la terorism, războaie, masacre, trafic de droguri, proteste sociale, corupție etc., însă informația pe care o primim este de moment și concentrată pe faptul în sine, fără nici-o aprofundare mai serioasă. Dacă facem exercițiul de a ne „scufunda" în fiecare dintre aceste știri, încercând să ne informăm din diverse surse, ne dăm seama de adevărata realitate a evenimenului respectiv și de relația lui cu alte circumstanțe politice, sociale sau economice pe care nu le-am fi bănuit niciodată.

Acesta este scopul articolului de față, de a merge mai departe, de a aprofunda aceste subiecte spinoase, fără eufemisme și fără acele „corectitudini politice", la modă în presa actuală. Astfel, eliberați de îngrădiri ce țin de ideologie sau doar de interes, ne apare în fața ochilor lumea, lumea serviciilor de informații secrete, cea a marilor corporții internațioanale, a înfruntărilor geopolitice dintre puteri sau a alianțelor politice și economice necunoscute dintre diversele grupuri; o lume în care ideologiile politice, orientările de dreapta și de stânga sau diferențele dintre guvernanți și criminali se estompează. Este lumea reală: nedreaptă, sălbatică, competițională, în care viața umană este subordonată unor interse mai „importante".

Însă adevărul este că, în pofida tuturor acestor aspecte, nu trebuie sa ne pierdem optimismul. Din fericire, la toate nivelurile încă mai există milioane de oameni cu suflet bun, idealiști care luptă în fiecare zi pentru o lume mai bună.

Da, lumea a fost mereu nedreaptă și în același timp, pasionantă și misterioasă. Merită să trăim, să ne bucurăm de existență, să ne ajutăm semenii și, mai presus de toate, să nu ne pierdem niciodată speranța și curiozitatea. Există atâtea lucruri pe care le putem descoperi și atâtea lucruri de care ne putem bucura!

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou