Echilibru instabil

Mihai Ghezea , 15 aprilie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
echilibru-instabil-30200-1.jpg

În toate imaginile care zugrăvescc Justiția, aceasta este prezentată drept o cucoană legată la ochi, ce poartă în mâna stângă o balanță veche, antică și de demult, dacă se poate în echilibru perfect, în timp ce cu dreapta ține un paloș gata să ia, mintenaș, gâtul celui vinovat.

De aici s-a ajuns și la concluzia că, biata de ea, e oarbă. Fie vorba între noi, așa, legată la ochi, nu prea vede în ce parte se înclină balanța. Și nici pe unde sălășluiește gâtul celui vinovat.

Din păcate pentru noi, cei născuți și trăitori pe meleaguri dâmbovițene, coana Justițica e mumă pentru unii și ciumă pentru alții. Și asta, pentru că în bunul obicei negustoresc moștenit din vremuri străvechi, românașul, învățat să fure la cântar cât îi ziua de de lungă, nu se sfiiește să măsluiască până și balanța dreptății, aducătoare de sentințe mai mult sau mai puțin curate, prilej de îmbogățire grabnică pentru cei deprinși cu mișmașurile și ingineriile de tot felul.

Prin urmare, lupta politicianistă care se desfășoară, de luni bune, între palatele Victoria și Cotroceni, între USL și Traian Băsescu are o explicație pe cât de simplă, pe atât de tristă: politicul ține cu orice preț să-și subordoneze justiția. Puterea executivă, la presiunile celei legislative, ține cu orice preț să aibă în buzunar puterea judecătorească. Și nu ca să se joace cu ea în timpul liber, ci de frică, pentru a exista certitudinea că procurorii și judecătorii nu își vor face datoria.

Victor Ponta, că vrea sau nu, este obligat să obțină ceea ce PSD nu a mai avut de multă vreme: ceva bunăvoință din partea magistraților. Îi forțează mâna baronii locali, miniștrii și parlamentarii care au dosare penale pe bandă rulantă. Și pentru că timpul trece, iar funia se tot apropie de par pentru mulți dintre ei, nu mai poate aștepta prea mult.

Doar așa se explică faptul că a acceptat să-și pună în cap liberalii, o parte din populație și destul de mulți dintre liderii propriului partid și a bătut palma cu Traian Băsescu. Ulterior, s-a jucat și sceneta cu Daniel Morar, Monica Macovei și compania, de mai aveau puțin și-o scoteau pe Codruța Kovesi antibăsistă înfocată, dar tot n-au dres busuiocul. Se mai aude și de-o casetă video compromițătoare pentru premier, aflată pe undeva, pe la Cotroceni, dar în acest sens nu există vreo dovadă.

Traian Băsescu, de partea cealaltă, vrea să doarmă liniștit, fără să mai viseze vapoare, flote sau alte chestii plutitoare. Chiar dacă tandemul Ponta-Băsescu pare să fi căzut la înțelegere și are un singur țel, întrecerea de-a cine leagă mai strâns Justiția la ochi este abia la început. Să sperăm că nu-i vor îndesa și o pernă pe față.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:56
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou