Explodează Roşia Montană

Sorin Roșca Stănescu, 10 octombrie 2013, Ora 17:37

  • print
  • |
explodeaza-rosia-montana-34828-1.jpg

În fiecare zi aflăm lucruri noi. Care conturează faptul că, dincolo de marea problemă a cianurilor, dincolo chiar de operaţiunile ciudate efectuate pe bursa din Toronto, cazul Roşia Montană se poate transforma într-un voluminos dosar de crimă organizată. Acţiune la care au participat, în mod activ, înalţi demnitari ai statului şi despre care SRI şi SIE nu aveau cum să nu fie informate. Şi să informeze la rândul lor. Când va exploda cu adevărat scandalul, schijele îi vor culca pe mulţi la pământ.

A pornit tăvălugul. El nu poate fi practic oprit. În fiecare zi şi chiar de mai multe ori pe zi Comisia Roşia Montană, care îşi desfăşoară lucrările într-un regim public, primeşte informaţii extrem de scandaloase. Furnizate nu numai de specialişti de prim rang, ci şi de foşti sau actuali conducători ai unor importante instituţii sau chiar de către oameni ai legii. Şi se vede limpede că problema audierii şefilor serviciilor secrete era falsă. Atâta timp cât ei practic au refuzat să vorbească. Iar ceea ce aveau de spus, iată se afla.

Un procuror l-a anchetat prin 2003-2004 pe un ofiţer MAPN, numit Tănase, pentru că acesta a vândut informaţii secrete vizând zăcămintele aurifere şi de altă natură de la Roşia Montană unei entități străine. De fapt reprezentanţilor Gold Corporation. Ancheta a fost blocată în ultimul moment sub presiunea unor viitori parteneri NATO.

Urmează ca fostul premier Adrian Năstase să confirme sau să infirme spusele procurorului de caz. Printr-o simplă coincidenţă - oare? - acum, cel care conduce afacerea din România se numeşte tot Tănase. Avem aşadar un caz nesoluţionat de sustragere şi de vânzare ilegală a unor informaţii secrete deţinute de statul român. Se reclamă oficial şi de multă vreme - noi am aflat abia ieri - dispariţia unui document oficial, purtând semnătura ministrului Radu Berceanu, prin care se solicită acordarea licenţei de exploatare a zăcământului de aur în beneficiul unei societăţi comerciale. Iar originalul acestui document a dispărut.

E un fapt penal. Cum, de altfel, un fapt penal este şi acordarea licenţei de exploatare fără a fi existat autorizaţia de mediu. Acest prezumtiv dosar penal ar viza un alt grup criminal organizat în fruntea căruia s-ar afla un important lider PDL, membru al mai multor guverne. Cercetările în cazul Berceanu s-ar putea extinde până hăt, departe în Insula Barbados unde, într-un offshore, un misterios demnitar român deţine douăzeci la sută din acţiunile unei corporaţii menită să exploateze zăcământul de aur de la Roşia Poieni, un caz aflat în oglindă - mai puţin în ceea ce priveşte publicitatea - cu Roşia Montană.

Pe vremea lui Ceauşescu, timp de cel puţin 15 ani, pe bani publici, numeroşi specialişti de primă mărime în geologie au efectuat prospecţiuni la Roşia Montana, construind o voluminoasă şi extrem de preţioasă bază de date. Prin simpla preluare de către Gold Corportion a Minvest Deva, a plecat şi baza de date, gratis, la aşa-zisul investitor canadian. După care acesta a mimat o amplă cercetare geologică pe care a pus-o, financiar, în cârca Guvernului României, postând practic într-o proiecţie tridimensională baza de date sustrasă statului român. O nouă escrocherie. Cum escrocherie este şi faptul că azi a fost dată de Berceanu licenţa de exploatare către societatea, exclusiv a satului roman, Minvest Deva pentru ca mâine, acţionarul majoritar să devină o societate privată.

SRI şi SIE afirmă că, de-a lungul timpului, au făcut sute de informări. Dacă ar exista vreo comisie de control a acestor instituţii, ar trebui verificat dacă aceste informări, trimise preşedintelui, prim-ministrului, miniştrilor de resort, au cuprins şi informaţii cum sunt cele de mai sus. Dacă nu, atunci serviciile nu şi-au făcut treaba. Dacă da, atunci, începând de prin anul de graţie în care Berceanu, azi semi-dispărut, a semnat ce a semnat, înseamnă că mai multe instituţii ale statului au muşamalizat cazul. Oare se numără şi Parchetul General printre acestea?

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou