Grădina zoologică

Mihai Ghezea , 29 iulie 2012, Ora 22:28

  • print
  • |
gradina-zoologica-27227-1.jpg

La ora scrierii acestui material, votarea abia a început. Nu ştiu dacă Băsescu se pregăteşte să se întoarcă la Cotroceni sau Antonescu îşi desface din nou bagajele şi e gata să mai rămână acolo încă trei luni. Dar, sincer să fiu, nu contează prea mult. Ştiu sigur că nu avem nici linişte, nici consens.

Leul continuă să scadă voios, iar oamenii încă îşi dau cu paharele în cap, la cârciumă, atunci când termină de vorbit despre fotbal şi o dau pe politică. Susţinătorii USL-ului nu l-au iertat şi nici nu-l iubesc pe Băsescu, iar simpatizanţii „marinarului" n-au înţeles, peste noapte, de ce a plagiat Ponta sau de ce a fost nevoie de suspendare, în modul în care s-a făcut. Nici Europa nu se grăbeşte să ne anunţe că suntem un model de democraţie, că instituţiile statului sunt total independente şi că nu avem decât să călcăm pe covorul roşu pentru a intra în Shengen.

Adevărul adevărat este că am avut parte de o suspendare rapidă, realizată într-un mod aproape legal, dar complet imoral, apoi de o campanie extrem de urâtă, în care niciuna dintre părţi nu s-a comportat într-un mod civilizat, ba, dimpotrivă, actorii politici au ţinut să ne arate cât de jos pot coborî, de primul boicot de acest fel din istoria recentă a ţării şi, în final, de un scrutin care pune serioase semne de întrebare în privinţa corectitudinii.

Ştim ce are de câştigat fiecare dintre tabere din această confruntare: ciolanul statal, pentru următorii ani. Ştim şi de ce le-a fost teamă, la fiecare, să nu piardă: pentru ca justiţia să nu le ia dosarele în lucru. Ştim şi ce am avut de pierdut noi, ceilalţi, din lupta lor: suntem iar priviţi cu superioritate prin Europa, leul e pe burtă, sărăcia îşi arată, şi mai vizibil, colţii, ziua de mâine se vede din ce în ce mai gri.

Din nefericire, nu ştim ce am avut de câştigat. Şi nu cred că am câştigat ceva. Avea dreptate Andrei Pleşu, când spunea că miza acestui referendum a fost schimbarea unui berbec cu două gâşte. Din păcate, în spatele celor trei personaje stă o întreagă grădină zoologică. Porcii şi hienele din eşalonul doi sunt animale politice chiar mai periculoase decât capetele de afiş. Iar electoratul a fost distribuit în roluri de oi.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou