Țiganiada băimăreană

Laszlo Kallai, 23 iunie 2012, Ora 10:44

  • print
  • |
iganiada-baimareana-26640-1.jpg

Epopeea eroi-comică al lui Ioan Budai-Deleanu, Țiganiada, se joacă în aceste zile pe scena Băii Mari. Piesa a fost montată de viața politică perfidă și perversă care a dorit voturile unor amărâți, țiganii din Craica. Cânturile din Țiganiada noastră au personaje ale zilelor noastre, astfel în rolul lui Vlad Țepeș îl avem în rol pe primarul Cherecheș, iar în locul lui Parpangel ne cuvântează Regele Cioabă.

Țiganiada lui Budai-Deleanu a fost descrisă de criticul literar Nicolae Manolescu drept o comedie a literaturii care nu este altceva decât o „epopee a fricii cronice și a preocupării pentru stomac". Țiganiada de la Baia Mare este o versiune modernă a unei opere clasice în care frica permanentă a unui politician și preocuparea țiganilor din Craica pentru stomac se respectă cu sfințenie.

Toată nebunia inventată de primarul Cherecheș cu mutarea forțată a țiganilor a fost o inginerie politică. În prima etapă, edilul a sperat că va reuși să împuște doi iepuri dintr-un foc, pe deoparte îl va determina pe țigani să-l voteze (Măi băieți, uită ce condiții bună vă ofer eu!), pe de altă parte va satisface și dorința românilor și maghiarilor care erau pe prag de război cu comunitatea romilor (Gata oameni buni, v-am scăpat de țigani!). Însă socoteala lui Cherecheș nu a ieșit cum calculase înainte de alegeri. Țiganii s-au revoltat și s-au simțit agresați. Indignarea lor s-a manifestat în direct la niște posturi de televiziune unde au reproșat autorităților că nu au bani, haine și mâncare. „Nu ne dă nimeni nimic!" - se văita o femeie. Nici românilor sau maghiarilor nu le dă nimeni nimic, spun eu, ca o simplă constatare, fără vreo aluzie etnică.

Colac peste pupăză, câțiva din țiganii strămutați s-au intoxicat la noile lor locuințe. În acest moment intră pe scenă Florin. Adică Majestatea Sa Regele Cioabă, care îl acuză pe primar de încălcarea unor teze ale drepturilor omului. Aparent, Cioabă are în favoarea sa și a țiganilor strămutați toate argumentele. Războiul, sau Țiganiada de Baia Mare, probabil, se va finaliza în fața unei instanțe. Iar dacă judecătorii vor decide că țiganii au fost discriminați, Cherecheș nu o să aibă altceva de făcut decât să-i mute înapoi în Craica. Așa este în democrație!
Dar până la făurirea democrației băimărene și la aflarea sentinței, iată, spre amintire, două strofe din Țiganiada lui Budai-Deleanu:

Grija țiganilor cea mai mare
Acum răzăma toată-în bucate,
A rămânea-înapoi fieșcare
Să sâlea, lângă cele-încărcate
Carră cu mâncări, iar la-împărțală
Era multă sfadă și cârteală.

Dar' ș-altă nevoie le sta-în cale,
Căci pe nemâncat nu putea merge,
Zâcând că l-e greață cu rânze goale
Să trapede-atâta și s-alerge!...
Când era sătui, punea pricină
Că le-ar fi rău și făcea hodină.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou