Invitaţia otrăvită

Sorin Roșca Stănescu, 12 noiembrie 2013, Ora 17:36

  • print
  • |
invitatia-otravita-35844-1.jpg

Preşedintele Traian Băsescu a lansat simultan, ieri, un scenariu şi o invitaţie. Ambele otrăvite. Scenariul se referă la un complot îndreptat împotriva sa şi pus la cale de anumiţi vectori politici, în timp ce invitaţia este cu adresă precisă, fiind vizat Partidul Naţional Liberal. Analiza discursului său, programat într-un moment extrem de favorabil pe un post de televiziune, respectiv la B1TV, poate scoate la lumină jocuri interesante, concepute în laboratorul de la Cotroceni.

Traian Băsescu, cu instinctul său politic pe care nimeni nu i-l poate contesta, a intuit corect câteva realităţi. Prima este că dreapta, aflată sub umbrela lui, este suficient de dezbinată, de pulverizată şi de inconsistentă pentru a nu mai juca un rol suficient de important în cele două runde electorale din 2014. Al doilea raţionament al lui Traian Băsescu este şi el corect. Pornind de la premisa că Victor Ponta, împins de la spate de activul PSD şi, în bună măsură, de propriul electorat, va încerca să alerge singur în cursa prezidenţialelor, acelaşi Traian Băsescu preconizează o mişcare de unificare a dreptei, cândva, între cele două tururi de scrutin.

În acest scop, el îi sugerează în mod explicit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, că, în anumite condiţii, ar putea beneficia la alegeri de susţinerea electoratului său care, în acest moment, este mai consistent decât electoratele adunate ale PDL-ului destrămat. De ce, în baza scenariului de mai sus, invitaţia este otrăvită?

Complotul, menit să îl scoată pe linie moartă pentru înaltă trădare, este lansat pe piaţă de către Traian Băsescu nu numai pentru a se victimiza într-un moment favorabil şi pentru a mai strânge, astfel, ceva din simpatia de mult pierdută, ci mai ales pentru a ieşi la pețit.

Cum descrie Traian Băsescu acest complot? Cine sunt capii? În viziunea sa, Victor Ponta, împreună cu Dan Voiculescu, prin utilizarea unui ministru PNL, chiar ministrul de Interne, Radu Stroe, şi utilizându-l pe post de berbec pe autorul acestor rânduri. A se observa că, din această halucinantă poveste, lipseşte practic nu numai Antonescu, ci şi, exceptându-l pe Stroe, întreg staff-ul PNL. O excepţională premisă pentru lansarea unei invitaţii otrăvite.

Şi în ce constă invitaţia? Traian Băsescu îi asigură pe cetăţenii României, vizând însă direct PNL-ul şi pe Crin Antonescu, asupra faptului că PSD nu este deloc interesat să rupă USL. Pentru că, dacă îl rupe, fără sprijinul PNL şi al dreptei păstorite de locatarul de la Cotroceni, Victor Ponta nu ar mai avea nicio şansă să reuşească în tentativa sa de a candida la prezidenţiale.

Băsescu sugerează astfel că există o intenţie la nivelul de vârf al PSD ca, exercitând presiuni asupra PNL, să-i propună principalului său aliat un alt tip de aranjament politic prin care, în schimbul unor compensaţii, Crin Antonescu ar trebui să renunţe la cursa prezidenţială. Evident, nu o face explicit. Ştie foarte bine că o asemenea combinaţie este imposibilă. Dar o sugerează pentru a spune că cel care trebuie să rupă USL este PNL şi că, dacă o face, Crin Antonescu ar putea beneficia, în anumite condiţii, de sprijinul electoratului aşa-zisei drepte. Care este, de fapt, până la urmă, electoratul său.

Pentru ca această invitaţie otrăvită să fie cât mai credibilă, Traian Băsescu îşi rafinează mesajul, afirmând că respectivele voturi, cele care i-ar putea asigura lui Antonescu victoria, nu pot veni în mod automat. Printr-un simplu transfer. Ci numai prin câştigarea simpatiei electoratului băsist. În aceasta constă doza de otravă din invitaţie. Pentru că, dacă este adevărat că dreapta ar trebui şi ar putea să se unifice, la fel de adevărat este că ar fi nociv ca artizanul acestui proiect să fie chiar Traian Băsescu. Cel care a dezbinat dreapta.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:00
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou