Mai răsfiraţi, tovarăşi!

Mihai Ghezea , 16 septembrie 2012, Ora 19:55

  • print
  • |
mai-rasfirati-tovarasi-27507-1.jpg

De luni întregi, sau chiar de ani, asistăm la bătălii crunte pe scena politică românească. Se luptă stânga cu dreapta, centrul cu stânga şi centrul cu dreapta şi aşa mai departe. Ce mai, combinaţii de n luate câte k, cum ar spune profu' de mate.

Între timp, românul de rând face foamea din ce în ce mai des, nivelul de trai scade, iar ţara, altădată bogată şi atrăgătoare devine din ce în ce mai săracă. „Realizărili" lui Ceauşescu, făcute, până la urmă, pe cârca poporului, au fost înstrăinate sau distruse, iar Europa ne priveşte cu din ce în ce mai multă circumspecţie. Cum am ajuns aici? Cine este de vină?

În 1989 nu ne doream decât să scăpăm de Ceauşescu. Scăpasem de datorii, nu mai suportam frigul, foamea şi frica. Evenimentele din decembrie au avut ca scop, pentru cei mai mulţi dintre cei ieşiţi pe stradă, înlocuirea dictaturii cu democraţia. A „comunismului" cu economia de piaţă. Pluripartitism şi alegeri libere. De câte dintre ele am avut parte?

FSN, PDSR, PD, PNTCD, PNL, PSD, PDL. Sunt iniţialele unor partide cunoscute tuturor. Şi-au schimbat numele, steagurile, orientarea sau preşedinţii. Dar regăsim aceeaşi oameni care trag sforile, în ultimii douăzeci şi ceva de ani. Chiar dacă au mai apărut câteva feţe noi, nu s-a schimbat mare lucru. Cei noi au fost crescuţi după aceeaşi filosofie, gândesc la fel ca înaintaşii lor şi, de cele mai multe ori, execută ceea ce li se spune.

Auzim, din patru în patru ani, povestea cu moştenirea celor de dinainte. De fiecare dată, cei care pleacă sunt hoţi, incapabili, corupţi, lasă visteria goală, iar cei care vin sunt deştepţii care pun lucrurile pe picioare. Doar că nu prea reuşesc, din cauza moştenirii.

Cine au fost, însă, cei de dinaintea lor? Ei bine, tot ei. De douăzeci de ani trec dintr-un partid în altul, sunt când de dreapta, când de stânga, fac afaceri împreună şi se apără reciproc, chiar şi atunci când prin studiourile de televiziune pozează în cei mai mari duşmani. Împreună sau separat au vândut toate societăţile strategice ale României, au guvernat doar în folosul lor, s-au îmbogăţit, ei şi ai lor, în doar câţiva ani, astfel încât pot concura familiile bogate ale Europei şi ale lumii, care strâng, continuu, de generaţii.

Mai e puţin de vândut pe aici, dar, după cum se vede, aleşii noştri fac eforturi să dea ce mai e de dat. Doar că fiecare vrea partea leului şi nu reuşesc să cadă la pace. Aceasta este explicaţia războiului din ultimele luni.

Cum bine zicea un banc celebru pe vremea împuşcatului: Mai răsfiraţi, tovarăşi, mai răsfiraţi!

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:43
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou