Modelul grecesc nu-i sperie pe guvernanţii români

Mihai Ghezea , 9 septembrie 2012, Ora 18:42

  • print
  • |
modelul-grecesc-nu-i-sperie-pe-guvernantii-romani-27475-1.jpg

Grecia este statul pe care Uniunea Europeană şi FMI îl dau celorlalte ţări europene. Protestele se înmulţesc pe zi ce trece. Tot mai mulţi greci pleacă din ţară, mai ales în Suedia, căutând un loc de muncă. Rata şomajului creşte şi ea şi nu dă semne că ar avea de gând să se oprească. Organismele financiare internaţionale propun grecilor să treacă la săptămâna de muncă de şase zile.

Este o realitate care ar trebui să ne îngrozească. Grecia a ameninţat, la un moment dat, că va ieşi din zona euro. Nu pentru că ar fi crezut că poate rezolva ceva, ci pentru a forţa mâna europenilor. Pe cea a Germaniei, în primul rând. Nu pentru că grecii voiau să muncească şi să se dezvolte singuri, ci pentru a mai primi ceva. Asta, după ce, ani la rând, a preferat să se împrumute decât să-şi plătească taxele. Guvernele lor au închis ochii, pentru că politicienii preferau să-şi păstreze popularitatea decât să ia măsuri care le-ar fi adus scăderi în sondaje. La noi se întâmplă ceva asemănător. La altă scară, să sperăm.

Săptămâna trecută am avut parte de rectificare bugetară. Toată mişcarea economică s-a rezumat la tăierea, la maximum, a investiţiilor. Nu ne mai trebuie şosele, nu mai construim nimic, în schimb, trimitem mai mulţi bani către asistaţii social, către pomeni, către măsuri populiste. Faptul că aceşti bani trebuie luaţi de altundeva spune, în schimb, că nu mai prea avem, deja, bani pentru pensii şi pentru salariile bugetarilor.

Unii economişti spun că Guvernul a lăsat intenţionat leul să scadă, pentru că astfel, în acel moment, a obţinut, din diferenţa de schimb valutar, banii care-i lipseau pentru plăţi. Luna aceasta au fost sacrificate centura Capitalei, noile linii ale metroului şi alte câteva investiţii. Mai mult, să se spele pe mâini, Guvernul intenţionează să treacă Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei. Evident că Sorin Oprescu nu va băga bani în tuneluri pe sub pământ, când el visează, de atâţia ani, la autostrada suspendată.

Dar efectele crizei politice se vor vedea abia peste o lună. În plus, vine iarna. Populaţia se aşteaptă să mai primească ceva, că aşa-i de alegeri. Să sperăm că n-o să se întâmple ca la radio Erevan. Şi că surpriza de alegeri nu va fi intrarea în incapacitate de plată.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou