Politică decentă în Săptămâna Mare

Ziarul Atac, 8 aprilie 2012, Ora 22:48

  • print
  • |
politica-decenta-in-saptamana-mare-1.jpg

Este un adevăr confirmat de istorici și politologi că filosofia politică interbelică nu şi-a îndeplinit unul dintre rolul principale - nu a arătat suficient de convingător limitele şi pericolele ideologiilor totalitare, ba chiar, nu de puţine ori, a legitimat asemenea proiecte.

Filosoful american Richard Rorty scria în urma cu un deceniu într-un studiu despre utopia iluministă a societăţii eliberate de umilinţă, formată din indivizi liberi care-şi caută fericirea. Rorty spunea că „avem nevoie de o poveste despre progresul pe care l-am făcut până acum în crearea a ceea ce Avishai Margalit numea o «societate decentă» - o societate în care instituţiile să nu umilească gratuit oamenii... În această utopie nimeni nu va mai fi umilit de agresori - nici de proprietarii de sclavi, nici de proprietarii de fabrici, nici de soţi. Eliminarea vastelor inegalităţi sociale şi economice va ajuta oamenii să se trateze decent unii pe ceilalţi".

Românii veniți după cinci decenii de izolare politică, socială și culturală au crezut în urmă cu 20 de ani că vor trăi într-o „societate decentă" definită de cei doi filozofi citați mai sus. S-au înșelat. Umilința și agresarea cetățenilor a căpătat o formă nouă. Nu mai vine temuta Securitate să te aresteze fără mandat, doar pentru că ai îndrăznit să gândești altfel, ci ești umilit, batjocorit și furat legal. Cu ajutorul legislației aliniate normelor europene. Politicienii români, crezându-se „proprietari de sclavi" și proprietari ai țării, inventivi de fel, găsesc breșa în legislația tip europeană prin care fac ce vor cu soarta românilor, având în prim plan exclusiv interesul lor personal.

Înainte de 1989 am avut un dictator. Acum avem mulți dictatori. În București, în județe, în orașe ori în sate. Ei sunt politicienii noștri, aleși prin sufragiul universal, respectând unul din principiile de bază ale democrației.

În nici două luni ne vom exercita cu toții dreptul de vot pentru a alege noii noștri „dictatori". Avem timp să ne gândim cine este mai puțin dictator, hoț și agresor de cetățean. Cu speranța că în sfârşit vom scăpa de diavolii politici, iar noii lideri vor fi mai maturi din punct de vedere moral, vă doresc Paște fericit!

1 - Richard Rorty (4 octombrie 1931-8 iunie 2007) a fost filosof american. A fost membru al Academiei Americane de Arte și Științe și al Societății Filosofice Americane și considerat un reprezentant major al pragmatismului contemporan.

2 - Avishai Margalit este profesor la Institutul pentru Studii Avansate de la Princeton şi profesor emerit în filozofie la Universitatea Ebraică din Ierusalim. El cercetează filozofia socială şi politică, filosofia religiei şi a culturii.

László KÁLLAI

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou