Politica din umbră

Mihai Ghezea , 3 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
politica-din-umbra-37940-1.jpg

Evenimentele din ultima săptămână au reamintit celor care înțeleg, cât de cât, ce se întâmplă, că adevărata politică nu se face de cei care sunt, permanent, în lumina reflectoarelor, ci de aceia, puțini, care fac jocurile, neștiuți decât de inițiați.

Combinatori, cum au fost numiți vreo câțiva dintre ei, de-a lungul istoriei postecembriste a României, în frunte cu celebrul Hrebenciuc. Iar aceștia sunt deasupra doctrinelor, guvernărilor sau partidelor, chiar dacă, teoretic, de ochii lumii, sunt afiliați unei formațiuni politice.

Pentru că este an electoral, pentru că acum se fac jocurile pentru următorii ani, probabil pentru următorul ciclu electoral și guvernamental, lucrurile au început să se precipite, păpușarii mai scapă vederii cărțile din mâneci, iar jocurile devin puțin mai transparente și mai previzibile.
În zona opoziției, Partidul Mișcarea Populară a scăpat de griji și a devenit, oficial, partid. Imediat, consilierii prezidențiali au fost trimiși să pună totul la punct, pentru ca PMP să înceapă anul cu motoarele în plin și să intre pe turnantă chiar înainte de scrutinul din mai. Și pentru că trebuia și un lider vizibil, cu popularitate, Elena Udrea a apărut imediat, iar a doua zi explica deja ce trebuie făcut și în ce fel. Din acel moment, Traian Băsescu are, din nou, un partid. Oficial.

În PDL, Vasile Blaga a ales să rămână mai în umbră, să nu-și mai dorească să candideze nici la primărie, nici la președinție și nici premier nu-și dorește să devină, la un moment dat. În schimb, se pare că negociază intens, în special cu liberalii, dar și cu alții.

PNL-ul se găsește într-o situație ingrată. A pierdut câțiva lideri importanți în lupta cu justiția sau cu avioanele și nu-și mai permite încă un scandal. Daniel Chițoiu, care a ajuns să dea legi pentru propria soție ar fi fost aruncat, în urmă cu ceva timp, fără să apuce nici să protesteze. Acum, deși e mai degrabă omul PSD-ului, e lăsat în pace și ajunge să fie considerat o forță în partid. Și să-și facă o „curte" proprie, care să-i ridice osanale.

Cât privește PSD-ul, se poate spune că cei din urmă sunt, de fapt, cei dintâi. Scandalul legat de firmele care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire, dar n-au făcut nimic în schimbul milioanelor de euro pe care le-au primit a devoalat o filieră stânjenitoare de făcut bani pentru partid. Nu că în guvernările anterioare ar fi fost altfel, dar săpăturile făcute de presă au arătat care sunt greii care controlează fondurile, chiar dacă în față au fost împinși, în cele mai multe cazuri, oameni de paie.

Apoi, Liviu Dragnea a ieșit în față, și-a asumat responsabilitatea coordonării luptei cu zăpada, așa cum a fost ea, a schimbat prefecți, a arătat clar care este mâna „înarmată" a partidului. Cam toată lumea, și mai ales membrii de partid, a înțeles cine va fi următorul președinte al PSD. Cât despre Hrebenciuc, Cozmâncă și ceilalți, ei știau. De mult timp

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:42
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou