Ponta a riscat totul, dar merge la pierdere sigură

Mihai Ghezea , 22 iulie 2012, Ora 21:21

  • print
  • |
ponta-a-riscat-totul-dar-merge-la-pierdere-sigura-27137-1.jpg

Când premierul României declară despre preşedintele suspendat că este "un nemernic", "cel mai mare mincinos din istoria României", "un scorpion care ucide totul în jurul său", că "nu are ruşine şi onoare, are doar dorinţa de a nu ajunge în faţa justiţiei", că "îşi joacă viaţa şi libertatea", aşa cum a făcut-o Victor Ponta vineri seară, ce reuşeşte să transmită, de fapt, este că de suspendarea preşedintelui atârnă toată cariera sa politică.

Violenţa de limbaj denotă în acest caz nu agresivitate, ci disperare. Ponta ştie că, dacă Băsescu nu va fi demis, el nu are decât o singură soluţie, să demisioneze. Ceea ce poate însemna încheierea definitivă a carierei sale politice, deoarece una este o demisie într-un context politic de rutină şi alta este una survenită ca urmare a unui comportament scandalos.

Seria de lovituri primită după dezvăluirea plagiatului său a culminat cu decredibilizarea totală în faţa partenerilor externi prin participarea sa la operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Doar imaturitatea l-a împiedicat să anticipeze că nimeni nu se va lăsa păcălit de declaraţiile sale că Parlamentul l-a suspendat pe Traian Băsescu, nu Guvernul, câtă vreme suspendarea a fost securizată de modificările de lege adoptate prin ordonanţe de urgenţă.

Dacă demiterea preşedintelui eşuează, va fi considerat principalul vinovat de un dezastru politic ce va costa scump partidul. Pentru că el este cel ce a dat verde suspendării, împotriva avertismentelor unor colegi asupra riscurilor acestei mişcări.

Nici dacă demiterea va fi încununată de succes, Ponta nu va avea viaţă uşoară. Cei care au cel mai mult de câştigat din scoaterea din joc a lui Băsescu sunt, în primul rând, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu.

Fie dacă refuză ca PSD să nominalizeze un candidat propriu la prezidenţiale, pentru a nu rupe Uniunea Social Liberală, proiectul politic ce îi conferă legitimitate, fie dacă va ceda presiunilor din partid şi îl va nominaliza pe Oprescu, formaţiunea sa riscă să piardă poziţia de prim partid al ţării, care azi pare incontestabilă. Cu Antonescu preşedinte interimar, PNL se va bate de la egal cu PSD la prezidenţiale. Iar dacă Antonescu este confirmat preşedinte prin votul popular, PNL îi poate chiar învinge la parlamentare.

Însă cel mai mare risc pentru Ponta, dar şi pentru PSD vine, se pare, din altă parte. De la originile sale politice. De la cel care i-a spus "micul Titulescu". De la Adrian Năstase.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou