Prezidențialele, punctul terminus al USL

Mihai Ghezea , 1 aprilie 2013, Ora 00:03

  • print
  • |
preziden-ialele-punctul-terminus-al-usl-30057-1.jpg

PSD și PNL au candidat comun, USL are candidat unic, pe Crin Antonescu, ce participă și câștigă din primul tur. Aceasta este varianta oficială, susținută, la unison, de către liderii partidelor aflate în arcul guvernamental.

Dincolo de declarațiile oficiale, absolut necesare pentru a mai ține în viață Uniunea Social Liberală cât mai mult timp cu putință, cel puțin până se limpezesc, cât de cât, apele prin politichia dâmbovițeană, fiecare dintre partide, parlamentare sau nu, la putere sau în opoziție, își pune serios problema candidatului la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Cu atât mai mult cu cât locatarul de la Cotroceni s-ar putea să hotărască cine va avea pâinea și cuțitul în Palatul Victoria, începând cu 2016.

Una peste alta, dinspre USL, lucrurile par destul de simple. Cele două mari partide vor să împartă zona politică pe jumătate. Să urmeze exemplul american sau englezesc și să pună de două mari forțr: una de stânga, cealaltă de dreapta. În acest moment, ținând cont de degringolada în care se zbate PDL-ul, lucrurile par ca și rezolvate. Nu se știe, însă, dacă socoteala de acasă se potrivește, în final, cu cea de la alegeri.

De la liberali, lucrurile sunt la fel de clare. Crin Antonescu și-a tranșat, la Congres, problemele din partid, și nu mai are niciun contracandidat. Va fi, fără urmă de îndoială, candidatul PNL pentru fotoliul de la Cotroceni. Dacă mâine ar fi alegerile, ar câștiga zdrobitor, din primul tur, iar lucrurile s-ar așeza pe un făgaș liniștit, cel puțin o perioadă.

Doar că lucrurile au toate șansele să se modifice până în momentul alegerilor. Anul acesta au început luptele pentru Constituție. Urmează regionalizarea. Apoi europarlamentarele, unde PSD și PNL vor merge pe liste separate. Luptele între reprezentanții celor două partide vor face și mai pregnante actualele animozități. Mulți membri și lideri USL îi cer lui Victor Ponta să intre în luptă. Alții propun să se meargă din nou pe mâna "independentului" Sorin Oprescu. În oricare dintre cele două variante, cei doi reprezentanți ai USL se vor înfrunta în turul doi și fiecare va încerca să obțină voturile PDL sau PPDD.

Oricare ar câștiga, este clar că USL ar deveni, brusc, o pălărie prea strâmtă pentru toți membrii celor două partide. Oricum, din 2015 va începe, neoficial, campania electorală, iar la următoarele alegeri vor fi care pe care. Între timp, Vasile Blaga a mobilizat partidul, pentru a descoperi candidatul ideal. MRU este, deja, cu câteva puncte în față. Din punctul lor de vedere, însă, miza nu este prea mare. Nu se vor bate, în niciun caz, la guvernare, din poziții de câștigători ai alegerilor. Poate, doar, ca și completare.

În USL, însă, putem fi siguri că orice negociere politică, orice compromis va putea fi explicat prin prisma alegerilor prezidențiale.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou