Proiectul Elena bate proiectul Traian

Sorin Roșca Stănescu, 25 august 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
proiectul-elena-bate-proiectul-traian-42761-1.jpg

Am promis că voi reveni asupra acestei teme. Chiar în timp ce, la Cotroceni, avea loc întâlnirea dintre reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară şi preşedinte.

Mă ţin de cuvânt. Îmi exprimam bănuiala că ceva nu este în regulă cu candidatura Elenei Udrea. Că este o operaţiune neplanificată în colaborare cu Traian Băsescu. Mai afirmam că este posibil ca acesta să fi suferit un veritabil afront. Şi chiar mai mult. Prima înfrângere semnificativă din zbuciumata sa carieră politică. Acum, sunt în măsură să răspund la o parte din întrebările pe care mi le puneam în urmă cu două zile.

Există câteva certitudini. Prima, asupra căreia am revenit de multe ori, este că, încă din anul 2005, Traian Băsescu a intenţionat să o transforme pe Elena Udrea în succesoarea lui politică, după ce îşi va fi încheiat şi cel de-al doilea mandat. Deci, Udrea era programată, încă de atunci, să candideze la prezidenţiale la sfârşitul acestui an. Ceea ce se şi întâmplă.

A doua certitudine este că, între timp, nici PDL nu mai e ce a fost odată. Partidul de suflet al lui Traian Băsescu i-a ieşit din suflet. Asta s-a întâmplat atunci când prima parte a proiectului său legat de Udrea a căzut. În sensul că buldogul Vasile Blaga s-a încăpăţânat să preia conducerea partidului şi a şi reuşit, învingând-o, la un scor strâns, pe pisicuţă. Pe Elena Udrea. Atunci, Băsescu a spus, cu lacrimi în ochi, adio la perdeluţă.

A treia certitudine este că, în scurt timp, încălcându-şi prerogativele constituţionale, abuzând practic de acestea, Traian Băsescu i-a pus să muncească pe consilieri săi de la Cotroceni şi să încropească mai întâi o fundaţie şi pe urmă un partid, ca rampă de lansare pentru Elena Udrea. A patra certitudine este că, în mod straniu, opţiunea de ultim moment a preşedintelui legată de candidatura la prezidenţiale nu a fost în favoarea Elenei Udrea, ci a fostului său consilier, Cristian Diaconescu.

Decizie cu care, strângând sau nu din dinţi, Elena Udrea a fost de acord. Este de presupus că la baza alegerii a stat scorul mic obţinut la europarlamentare, de doar 6%, precum şi lipsa unor resurse financiare substanţiale şi legale.

Din acest moment s-au întâmplat câteva lucruri care spun multe, în măsura în care sunt descifrate cu atenţie. Odată anunţată candidatura lui Cristian Diaconescu din partea Partidului Mişcarea Populară, fără a fi existat nicio reacţie negativă, Traian Băsescu, cu mult entuziasm, a început să-i facă acestuia propagandă electorală.

Au existat cel puţin câteva intervenţii în acest sens. Mai mult chiar, preşedintele a şi deschis lista de semnături pentru Cristian Diaconescu. Din nou, a abuzat de atribuţiile sale constituţionale, depăşind limitele acestora, cu singurul scop de a influenţa alegerile în favoarea unui jucător politic, considerat a fi om de încredere. Apoi, lucrurile i-au scăpat de sub control.

Chiar aşa? Este sută la sută exact. Probabil pentru prima dată în cariera sa politică, Traian Băsescu a fost luat prin surprindere, într-o manieră implacabilă, de un colaborator apropiat şi a fost nevoit să cedeze. Şi să se umilească. Decizia de a-l elimina pe Cristian Diaconescu transformându-l în simplu iepuraş electoral i-a aparţinut în exclusivitate Elenei Udrea. Şi a făcut acest lucru fără a-l consulta în prealabil pe Traian Băsescu.

A fost, într-un mod implicit, primul semn de independenţă absolută şi de autoritate al Elenei Udrea în raport cu mentorul ei. Mai mult decât atât, a anunţat că doreşte ca, în fruntea unei delegaţii de partid, să aibă imediat consultări cu preşedintele. Şi nu oriunde. Ci chiar la Cotroceni. Transformând astfel sediul instituţiei prezidenţiale în sediu de campanie. A fost, din nou, un semn de putere şi de autoritate al doamnei Udrea în raport cu Traian Băsescu.

În această situaţie, preşedintele jucător nu mai avea decât două posibilităţi: fie reacţiona conform propriului model, adică ar fi luat taurul de coarne şi ar fi dat cu el de pământ, taurul fiind Udrea, fie ar fi reacţionat atipic. Cedând pur şi simplu. Acceptând prima umilinţă majoră din cariera lui politică. În prima variantă, ar fi renunţat la principalul proiect al carierei sale. Proiectul Udrea. În cea de-a doua, şi-ar fi distrus propria creaţie.

Traian Băsescu a cedat. De formă, în fața reprezentanţilor PMP, el a făcut analize, a lansat critici, a făcut prognoze şi a dat sfaturi înţelepte. În realitate, a depus armele. Începând din ziua de 20 august, Traian Băsescu a devenit ostaticul Elenei Udrea. Şi, în aceeaşi zi, el a făcut o precizare extrem de interesantă. Cum că, spre deosebire de Emil Constantinescu, care a fost învins de sistem, conform propriei confesiuni, el, Traian Băsescu, a făcut meci nul. Nu a fost învins de sistem, dar nici el nu a învins sistemul.

Ca să ajungem la această temă a sistemului, a trebuit să citim cu multă atenţie dezvăluirile extrem de surprinzătoare şi de tăioase făcute de ziaristul sau de casă. De Dan Tapalagă de la Hotnews. Acesta afirmă că are dovezi ale complicităţilor dintre Victor Ponta şi Elena Udrea, dintre Traian Băsescu şi Sebastian Ghiţă, mogulul lui Ponta şi, în fine, dintre Băsescu şi Ponta. Şi, evident, Tapalagă dă de pământ cu distinsă doamnă Udrea.

A doua lectura interesantă ne este oferită de un alt ziarist de casă al preşedintelui, şi anume de Cătălin Tolontan. Acesta îi aduce grave acuzaţii de natură penală Elenei Udrea. Motiv pentru care este acuzat imediat, în direct, de către Traian Băsescu, drept un ziarist lipsit de caracter. Şi, aproape instantaneu, ce să vezi? Apar dezvăluiri împotriva lui Tolontan. Care arată legăturile financiare dintre acesta şi Dan Voiculescu via Crescent.

Suntem abia la începutul unui mare tămbălău. O furtună generată de decizia doamnei Elena Udrea de a candida, luată peste capul preşedintelui, dar cu acceptul sau retroactiv. Fapt este că mulţi dintre apropiaţii săi colaboratori au simţit că Traian Băsescu a suferit un mare eşec. L-au perceput dintr-o dată nu puternic, cum în ştiau, ci slab. Iar hienele au început să muşte din el.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:00
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou