Rezultat sigur al alegerilor prezidențiale: Băsescu – premier

Mihai Ghezea , 24 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
rezultat-sigur-al-alegerilor-prezidentiale-basescu-premier-38263-1.jpg

De la putere sau din opoziție, Crin Antonescu este „condamnat" să devină președintele României. Iar orgoliul social-democraților îl va trimite pe Traian Băsescu la Palatul Victoria.

Astfel că poziția de forță pe care o adoptă, în acest moment, PSD-ul, se va dovedi, până la sfârșitul anului, un bumerang cu efecte grave pentru partid și o parte dintre liderii săi.

De ce spun asta? La o analiză simplă, descoperim cel mult patru candidați cu șanse, plus câțiva care, în turul doi, vor ceda voturile către o singură direcție: dreapta.

Variantele cu cea mai mare rată de probabilitate sunt următoarele:

1. Victor Ponta sau/și Sorin Oprescu. Victor Ponta este presat puternic de către „subordonații" săi de partid să-și asume răspunderea candidaturii la cea mai înaltă funcție în stat. De vrut, n-ar prea vrea, deși îi place puterea. Este conștient că în campanie va fi reluată, de astă dată de către toți contracandidații, tema plagiatului și a măsurilor criticate virulent de către occidentali. Și se va spune că a rupt USL-ul doar ca să poată candida, călcând toate promisiunile făcute. De asemenea, este conștient că dacă nu câștigă va pierde, destul de repede, atât funcția de premier, cât și pe cea de președinte al partidului.

Mai degrabă l-ar trimite la înaintare pe Sorin Oprescu, „independentul" susținut, dintotdeauna, de PSD. Ar putea, în caz de insucces, să dea vina pe acesta și, eventual, pe cei care au susținut mai vocal ruperea USL-ului. Ba, poate, ar putea astfel să scape de Liviu Dragnea, care-i suflă în ceafă, tot mai aproape.

2. Crin Antonescu. Aici lucrurile sunt clare. Facțiunea liberală condusă de Chițoiu și Stroe, care bătuse palma cu PSD-ul, a căzut. Parte, întâmplător, din cauza tragediei aviatice din Munții Apuseni, parte - pentru că evenimentele din ultimele săptămâni n-au mai permis jocul la două capete al unora. Prin urmare, este candidatul PNL, cel puțin, dacă nu și al altor forțe politice.

3. Tandemul Blaga - Predoiu nu poate ridica pretenții la președinție.

4. MRU stă cel mai bine în sondaje, din partea opoziției. Dar celelalte formațiuni din această zonă ezită să-i acorde sprijin pe față, fapt care îl face să-și piardă răbdarea, pe zi ce trece. În actuala situație, nici el nu are șanse să acceadă în turul doi.


5. Traian Băsescu nu are candidat. Emil Boc sau Elena Udrea, lansați după europarlamentare, pornesc cu handicap. A trecut prea puțin de la finalul guvernării PDL.

Ceilalți candidați contează doar în turul doi.

Dacă tragem linie și adunăm, vedem că PSD-ul poate câștiga președinția doar în cazul în care intră în turul doi Ponta și Oprescu. Altfel, bazinul electoral de stânga, care nu depășește 40 de procente, nu are cum să dea președintele. În turul doi, PSD-ul e singurul partid care nu are de unde să mai ia voturi în plus față de primul tur. Este marea problemă a partidului aflat, de unul singur, la stânga spectrului politic.

La final, va intra din nou în scenă Traian Băsescu. PNL-ul, singur, joacă în jurul a 20%. Un îndemn la boicot al lui Traian Băsescu, dublat de o mobilizare agresivă la vot a PSD-ului ar putea aduce, surprinzător, o victorie a candidatului stângii. Altfel, fără probleme, Crin Antonescu va fi următorul președinte al României. Iar Traian Băsescu va cere, la schimb, funcția de premier.

Care îi va acorda, prin modificarea Legii fundamentale și ale transferurilor de putere pe care le face Victor Ponta, prerogative cu mult sporite comparativ cu cele pe care le deține în acest moment.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:43
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou