România, între steagul secuiesc și carnea de cal

Mihai Ghezea , 17 februarie 2013, Ora 20:38

  • print
  • |
romania-intre-steagul-secuiesc-i-carnea-de-cal-29425-1.jpg

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca "simbol al solidarităţii naţionale". Vicepremierul Zsolt Semjen a mulţumit tuturor oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc și a declarat că Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu România".

Semjen a susținut că folosirea simbolurilor etnice ale oricărei comunităţi constituie un drept fundamental al omului. Și are dreptate, bineînțeles. Cel puțin atât timp cât steagul cu pricina împodobește Parlamentul de la Budapesta și nu cel de la București. Aceasta este concluzia, surprinzătoare, poate, a celor mai mulți dintre românii care își exprimă părerea în spațiul virtual, al internetului.

Este dovada cea mai clară că românul a evoluat extrem de mult în ultimii ani și că își regăsește și umorul. Dacă ei vor să arboreze nu știu ce steag african, o pătură înflorată, prosoape de plajă sau chiar steagul secuiesc, de ce ne-ar deranja pe noi, românii?, se întreabă internauții. Și zău dacă nu au dreptate.

Cu totul altfel stau lucrurile dacă încearcă să ne impună nouă ce să arborăm la intrarea în instituțiile statului. Ministrul Externelor din țara vecină a anunțat că are de gând să discute cu Corlățean despre acest lucru. Mai mult ca sigur, însă, nu o va face, pentru simplul motiv că ar încălca toate uzanțele diplomatice. Trebuie să înțelegem, odată pentru totdeauna, că toate acestea sunt doar provocări. Și nu se adresează românilor, ci maghiarilor. De la ei, nu de la noi.

La anu' sunt alegeri parlamentare în Ungaria. FIDESZ, partidul aflat la guvernare, este unul de dreapta și se bucură de sprijinul celor mai mulți dintre extremiștii cu drept de vot din Ungaria. Prin astfel de declarații belicoase, politicienii lui Orban au reușit să obțină, de fiecare dată, sprijinul acestui electorat. Acum aplică, din nou, aceeași rețetă. Nici nu are rost să ne inflamăm, pentru că exact asta își doresc.

Mult mai interesant este scandalul cărnii de cal, pe care mulți îl privesc cu condescendență. Atitudinea fermă adoptată de autoritățile române trebuie să convingă Europa că nu noi suntem oaia neagră a cărnii de cal. Pentru că, altfel, ne trezim, peste noapte, cu un nou embargou. Iar asta costă. Mult mai mult decât steagul secuilor.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou