Socialism pe pâine

Mihai Ghezea , 5 aprilie 2013, Ora 14:30

  • print
  • |
socialism-pe-paine-30101-1.jpg

USL a câștigat alegerile nu doar prin prisma votului negativ pentru Traian Băsescu și apropiații săi, ci și printr-un program de stânga destul de bine articulat. După regimul de austeritate aplicat de guvernele Boc, program, e adevărat, de inspirație europeano-germană, cei mai mulți dintre cei care au pus ștampila, la vot, pe actuala coaliție de guvernământ au făcut-o și din considerentul că statul își va lărgi, cât de puțin, baierile pungii. Iar alții, poate cei mai mulți, din speranța că poate în acest fel cenuşăresele bugetare, care au rămas sănătatea și învățământul, vor mai căpăta câte ceva și vor lua, astfel, o gură de aer proaspăt. Nu trebuie uitat faptul că mișcările de stradă, dar și căderea Guvernului au avut drept punct de pornire tocmai legea sănătății și contrele președintelui cu Raed Arafat, văzut, în acel moment, drept singura speranță a medicinei de urgență românești.

Lunile au trecut, miniștrii s-au perindat, dar lucrurile nu par să se schimbe. La sănătate, vorbim, în continuare, despre criza citostaticelor, dar și a celorlalte medicamente din spitalele românești. Ca măsură "de răsunet" s-a introdus coplata. Indiferent unde și cât este internat un pacient, plătește, la externare, între 5 și 10 lei, pe criterii de nimeni cunoscute. Evident că nici spitalele nu se îmbogățesc, nici pacienții nu pot să renunțe la șpagă, pe motiv că și-au plătit serviciile. Eventual, spitalul trebuie să dea un medic afară și să angajeze un casier. Și să transforme un salon în casierie.

Ministrul Nicolăescu a aruncat pe piață o nouă lege a sănătății, care suferă grav la capitolul logică, pentru că propune tot soiul de măsuri care nu pot fi aplicate. Plus că înființează instituții regionale, dar fără să știe care sau câte vor fi aceste regiuni.

Dincolo, la învățământ, haosul pare și mai desăvârșit "organizat". Ministerul se laudă că gestionează extrem de profi înscrierile în clasa pregătitoare și arată deschidere și transparență pentru că actualizează situația zilnică, pe pagina sa de internet. Adevărul este că așa arată bine. Doar că lucrurile stau puțin altfel. O groază de școli nu au sălile necesare și nici educatorii pentru clasele pe care trebuie să le formeze. Să-și decline responsabilitatea și să-i trimită pe micuți în altă parte iarăși nu pot, pentru că aceștia locuiesc în zona respectivă. Până la urmă, totul se va face tot pe genunchi, ca și anul trecut.

În celebra "săptămână altfel", mii de copii s-au delectat, la Antipa, cu controversata "colecție de cadavre chinezești". Impactul emoțional al copiilor nu a fost luat în seamă până ce nu au apărut proteste serioase ale părinților care s-au trezit cu copiii traumatizați. În cele din urmă, ministerul a emis un soi de avertizare.

Dacă luăm toate astea și le punem cap la cap, și mai adăugăm și restul trăsnăilor politicienilor aflați în funcții, ajungem la o singură concluzie: după "săptămâna altfel" a copiilor, după spitalele "la fel", poate că ar prinde bine și ceva miniștri "altfel".

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:38
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou