Stenogramele, șarpele care-și mușcă coada

Mihai Ghezea , 16 mai 2023, Ora 14:01

  • print
  • |
stenogramele-arpele-care-i-mu-ca-coada-47879-1.jpg

 

Stenogramele, șarpele care-și mușcă coada

Una din marile mizerii montate în anii crunți ai regimului Petrov a fost publicarea stenogramelor din dosare politice. Publicarea în sine n-ar fi fost o nenorocire, atîta vreme cît ar fi rămas un act de abilitate și curaj jurnalistic. Numai că stenogramele aruncate atunci în presă erau extrase din înregistrări ilegale și, de obicei, irelevante pentru presupusul caz judiciar. Erau apoi modificate și livrate mișelește unei rețele de ziariști sub acoperire, sincronizată cu umorile unui turnător la Securitate bețiv, mincinos, lacom și hoț.

Stenogramele erau falsificate și distribuite de procurori, adică de apărătorii legii, iar înregistrările erau făcute de SRI, adică de garanții siguranței naționale. Totul, de la fapte la proceduri, era ilegal și avea ca scop compromiterea ireversibilă a țintelor stabilite.

Cu timpul, pe măsură ce adevărul a ieșit la iveală, pe măsură ce relațiile murdare dintre instituții au fost dovedite, beneficiarii acestor practici negre s-au schimbat. În locul lui Băsescu au apărut alții: Coldea, Maior, Kövesi, subalterni care au preluat aparatura de distrugere fiindcă stăpînul lor nu le mai inspira destulă frică. Apoi,  instrumentarul s-a pus la dispoziția lui Iohannis, dar și-a păstrat și un anumit grad de autonomie, adică libertatea de a iniția acțiuni în folos propriu, pe care o vedem la lucru și azi.

Zilele trecute au apărut iar în presă stenograme din categoria otrăvită, care își propun să arate legăturile periculoase dintre setea de putere și jurnaliști. De data asta e vorba despre discuții în interiorul unei grupări care plănuiește s-o „f-tă“ pe șefa CSM, Lia Savonea.

Doi procurori, cunoscuți pentru politizarea dosarelor, sînt convocați la bere de șefa FreedomHouse, Cristina Guseth, cea care a strălucit prin prostie la interviul de angajare în Guvernul Cioloș. Guseth pune la cale o campanie negativă în presă la adresa judecătoarei Lia Savonea și, pe lîngă procurori, mai cheamă la bere cîțiva jurnaliști. Jurnaliștii sînt lingători de clanțe la DNA, oameni care și-au dus traiul din dosare servite, uneltind cu oamenii Serviciilor, parazitînd dosare instrumentate politic și publicîndhîrtii aruncate de procurori. 

Ca vechi star al stenogramelor falsificate de Kövesi în 2010, pot să observ cu oarecare îndreptățire că stenogramele de azi nu par modificate. Nu au întreruperi de idee, replici nefirești, salturi de logică, pierderi de ritm, goluri de conținut. Adică doamna Savonea a pus în circulație marfă mai pură decît contrafacerile livrate de doamna Kövesi. S-ar zice că magistrații aflați azi la putere au rafinat conținutul chiar dacă au păstrat metodele.

Stenogramele, iată, rămîn un mijloc de răfuială și după ce în satrapia judiciară s-au schimbat stăpînii. Și, la fel ca șarpele care-și mușcă coada, stenogramele se întorc și-i înhață pe vechii colaboratori, pe jurnaliștii, procurorii și oengiștii care le-au fost complici, care s-au pus, din oportunism, din lăcomie sau la ordin, în slujba unor jocuri de putere strîmbe, a unor procurori și a unor ofițeri care au uneltit, la adăpostul unui fals slogan, împotriva legii, libertății și democrației. Lista acestor scufundători în jeg e lungă, dar experiența de pînă acum arată că, din încăierarea securistă pentru putere, tot mai mulți vor ieși la suprafață cu nume, cu prenume și cu linie de dialog.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:33
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou