Talpa olandeză

Constantin Georgescu, 24 octombrie 2022, Ora 15:39

  • print
  • |
talpa-olandeza-46918-1.jpg

 

Talpa olandeză

Geaba a promis și Iohannis că rezolvă MCV-ul, Schengen-ul și vizele americane. De peste tot vine cu coada între picioare. Mai este un pic și nu mai are loc de nici o promisiune. Toate s-au dus dracului! De prin toate capitalele se întoarce cu mîna goală și cu obligații de plată. N-a putut obține nimic pentru țara lui. Geaba s-a dus Klaus Iohannis la Bruxelles să discute mărunțișuri. Ne paște un eșec cumplit. Blestemul nostru cu granițele spre vest continuă. O să stăm la cozi pînă ni se umflă ochii. La ce ne-a folosit că s-a dus la Uniunea Europeană să ne spună că el este econom, că la el în casă nu face risipă și că temperatura este dată cu zgîrcenie? O fi mai frig la el acasă, dar, cu cît ne costă transportul președintelui la Sibiu, dus-întors, cu 10 mașini arde combustibili pentru un cartier și din costul deplasărilor sale puteam încălzi jumătate de municipiu. Economisitorul Iohannis ne îndeamnă să-i urmăm exemplul. Din păcate n-o putem face nici la vorbit! 

Să revenim la poziția Olandei. Politicienii români cu servicii cu tot nu sunt în stare nici măcar să ne spună motivul pentru care Olanda o ține langa cu amînarea noastră la intrarea în Schengen. Circulă tot felul de legende, de speculații și de strîmbe băgate de progresiști și sorosiști, circulă povestea cu portul Constanța și tot felul de explicații. Nici după vizita premierului olandez în țara noastră nu avem parte de un răspuns clar.

„Acum, despre Schengen. Nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen. Când sunt gata, se pot alătura. Problema este următoarea. Pentru ambele (n.r. – țări) avem nevoie de o actualizare și (n.r. – a evaluării) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă”, le-a transmis Rutte, celor din legislativul olandez.

„În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă. În prezent, lipsesc (n.r. – evaluările privind) Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările. Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu Klaus Iohannis, când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze. Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (n.r. – de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a mai arătat premierul Olandei.

„Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera. Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci (n.r. – țările care aderă) trebuie să fie și stricte, corecte și angajate. Problema specifică cu Bulgaria este că MCV nu face parte din aceste discuții. De asemenea, sunt multe evoluții la nivel național (n.r. – în Bulgaria), pentru că în prezent nu există un Guvern în exercițiu, ca să vorbim în termeni flamanzi. Atât despre extindere și Schengen”, a spus Mark Rutte citat de Adevărul.

De ce nu avem un răspuns clar? Președintele îl cunoaște, dar se teme să ni-l spună?

Ce să înțeleg din ce a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu? Cică negociem, negociem! De cînd a fost cocoțat la Externe tot asta zice că face și nu se alege cu nimic. La fel și Lucian Bode! Era așa de sigur de el că vom obține susținerea Olandei că nu ne mai rămîne decît să ne întrebăm în ce limbă a negociat și în care dintre ele a înțeles promisiunea.

Olanda este la un pas de a ne pune o nouă talpă la intrarea în Schengen. Cu actuala garnitură de politiceni PSD-PNL ratăm și promisiunea atît de trâmbițată pentru decembrie 2022.

Nu-mi imaginez că olandezii sunt atît de mari jucători încît să fi votat în Parlament ne-susținerea aderării României și apoi, la Consiliul JAI, după cine știe ce presiuni și negocieri subterane, să ne livreze o surpriză de proporții. Nu cred în așa ceva, deși tîrguielile și sforăriile din politica europeană ne-au arătat destule momente de acest fel.

Eșecul cu admiterea României în Schengen și cu vizele pentru SUA îngroapă bilanțul ambelor mandate ale președintelui.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou